Helez predlaže uvođenje vojne obuke u škole: Time jačamo sigurnost

Foto: Facebook

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH, Zukan Helez, posjetio je danas općinu Kakanj, gdje je odao počast i položio cvijeće na Gradskom spomen-parku poginulih šehida i palih boraca.

Tokom posjete, sastao se i s predstavnicima boračkih udruženja te direktorom Rudnika mrkog uglja.

Helez je izrazio zadovoljstvo zbog susreta s udruženjima proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine te je naglasio važnost očuvanja sjećanja na poginule borce iz različitih perioda historije.

Na sastanku s predstavnicima boračkih udruženja, Helez je predložio inicijativu da se u škole uvede vojna obuka. Udruženja su prihvatila ovaj prijedlog i najavila da će uputiti inicijativu prema Ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom razgovora s direktorom Rudnika mrkog uglja, Isom Delibašićem, ministar Helez je pohvalio dosadašnje rezultate poslovanja rudnika i istaknuo značaj proizvodnje uglja za energetski sektor Federacije BiH. Naglasio je da su energenti ključni resursi za svaku državu te da je važno osigurati njihovu stabilnost.

“Proizvodnja uglja je ključna jer bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. Stanje koje smo danas vidjeli je optimistično i sanirano je mnogo negativnih stvari iz prošlog perioda. Rudarstvo i energetika su ključni pogoni bh. ekonomije,” rekao je Helez.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što rudnik nakon šest godina ponovno posluje pozitivno i što se ulaže u modernizaciju mehanizacije. Također je istaknuo da se mnogi građani koji su napustili BiH sada prijavljuju na konkurse i žele se vratiti raditi u Rudniku mrkog uglja Kakanj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79