Ispovijest Dijega Maradone: Bio sam zavisnik od droge, ja sam narkoman i uvijek ću biti narkoman

vijet plače za Dijegom Armandom Maradonom (Diego), koji je preminuo u Argentini poslije srčanog udara u 60. godini života. Bio je talent kakav se vjerovatno više nikada neće roditi, ali i vjerovatno najkontroverznija ličnost u istoriji fudbala.

Diego Maradona: Droga i alkohol uništili su život nogometnog genija

Ovaj, 25. novembar ostat će upisan crnim slovima u historiji fudbala kao dan kada je otišao po mnogima najveći fudbaler svih vremena i najveći talent koji je ikada hodao zemljom.

Imao je svijet pod nogama, sa Argentinom je bio prvak svijeta 1986. godine u Meksiku, čovjek je koji je postigao dva najpoznatija gola svih vremena (božija ruka i drugi gol protiv Engleza kada je predriblao čitav tim Gordog Albiona na Mundijalu 1986), donio je Napulju jedine dvije titule u historiji, volio ga je gotovo cijeli svijet. Dan danas u gradu podno Vezuva ima i crkvu u njegovu čast.

I mafija u Italiji mu se klanjala, bio je reodvan na okupljanjima članova Kamore, koja mu je i nabavljala prvoklasnu “robu” i “bijelu ženu” koju je upoznao i koja ga je odvela na stramputicu, a koja mu je na kraju toliko narušila život da ga je i odvela u smrt.

Bio je voljen i od strane legendarnog kubanskog lidera Fidela Kastra.

Maradona je u velikoj ispovijesti svojevremeno priznao sve pred Bogom, o kokainu, pucanju na novinare, crkvi i homoseksualcima…

I nedavno je pričao o tom poroku zbog kojeg je njegova karijera strmoglavo propala poslije perioda u Napoliju. Nakon što je 1991. godine bio pozitivan na kokain, dobio je 15 mjeseci suspenzije, a sve je krenulo nakon Svjetskog prvenstva 1990. u Italiji, kada je poslije penala sa Argentincima izbacio Italiju baš u Napulju u polufinalu Mundijala.

Više niko nije žmirio na njegove veze sa mafijom, u jednom momentu je snimljen njegov telefonski razgovor sa članovima Kamore kako naručuje dvije prostituke u 03.40 ujutro. Medijski je proganjan, sudski procesuiran, pa je odlučio da napusti Italiju ubrzo. Kada je dolazio, imao je sjaj u očima i širok osmjeh, a kada je odlazio, bio je to čovjek kojem su slava, mafija i droga uzeli dušu. Od tada, više ništa nije bilo kao prije.

– Kada sam se drogirao, nisam imao ništa, bio sam zombi. Prvi put sam ga probao u Evropi 1982. godine. Imao sam 22 godine. Bilo je dovoljno… da povjerujem da sam živ. Probao sam drogu u fudbalu, jer svuda ima droge. Znate li šta sam radio da se “podignem” i da me niko ne vidi? Nisam palio svjetlo. Otišao bih u kupatilo sa isključenim svjetlima. Kao i u vrijeme kada sam bio u kupatilu kod kuće i spremao se… Odjednom, Dalma je zakucala na vrata. Umalo sam umro. Bio sam zavisnik od droge, ja sam narkoman i uvijek ću biti narkoman za sve. Zbog toga što narkomanima ništa nije oprošteno

 

Kada je drugi put bio pozitivan na kokain na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u SAD, pravdao se da kokain ne pomaže da igraš bolje na terenu i da je beskoristan u tom smislu.

– Uzimao sam drogu tokom karijere, ali nikada je nisam koristio da bih sebe stimulirao. Oni koji kažu da vas kokain stimulira, ne znaju ništa. Ako uzmete kokain da igrate fudbal, ne možete da igrate. Kokain nije dobar da budete bolji na terenu. Beskoristan je za život, beskoristan… – rekao je 1996. u časopisu “Gente”.

Nije samo droga nešto što je pratilo Maradonu kada je u pitanju ponašanje van terena. Bio je temperamentan i neukrotiv, često je imao i fizičke sukobe, a svojevremeno je i pucao na novinare. Nakon što su 1994. godine stražarili ispred njegove kuće, ne bi li zabilježili bilo šta škakljivo i ekskluzivno, Maradona je uzeo vazdušnu pušku i pucao je na njih kako bi ih rastjerao ispred svoje kuće.

I 2013. godine je imao još jedan sukob s novinarima. Ovoga puta sa fotografom “El Munda”, kojeg je šutirao i gađao kamenjem.

Dijego je uvek bio bez dlake na jeziku, nije se libio da kaže ono što misli, ma koliko to nekoga uvrijedilo ili moglo njemu lično da napravi problem. Tako je i sa Vatikanom, gdje je ironično pričao o tome koliko crkvena država ima zlata.

– Kada sam ušao u Vatikan i vidio svo to zlato, postao sam vatrena kugla, rekao je.

Zanimljivu opasku imao je i na račun homoseksualaca – prenosi Avaz.

– Protiv homoseksualaca? Ne, uopće! Bolje je da postoje, jer na taj način ostavljaju više slobodnih žena za nas koji smo pravi muškarci , rekao je Maradona.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79