Ispovijest studenata AUBiH: Ovaj univerzitet služi kao paravan za izdavanje diploma visoko pozicioniranim službenicima kao što je Osman Mehmedagić!

Redakciji portala PRESS ponovo su se javili nezadovoljni studenti Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) na kojem je navodno 2013. godine diplomirao direktor Obavještno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica. Studenti su željeli ispričati svoju verziju priče i ukazati, kako kažu, na torture koje im priređuje predsjednik AUBiH Denis Prcić, piše PRESS.

Svoje tvrdnje potkrijepili su brojnim materijalnim dokazima u koje je PRESS imao uvid i od kojih će objaviti samo jedan dio.

Studenti navode da akreditacija fakulteta u SAD nije sporna jer je AUBiH akreditovan od organizacije ACICS do 31.12.2020. godine i od agencije HEA do 2021. godine.

“Mi kao studenti smo već izmirili sve svoje obaveze i konsultujući se sa starijim generacijama, nikada u historiji fakulteta studenti nisu plaćali dodatne troškove za reakreditaciju istog”, navode studenti.

Kažu da su prošle godine, krajem novembra dobili smo mail od Prcića kako će semestar biti skraćen i kako moraju završiti studij do 27. decembra 2019. godine zbog situacije oko reakreditovanja fakulteta. Studenti vjeruju da je Prcić samo tražio način da što prije dođe do veće količine novca prije nego li istekne akreditacija.

“Nakon što je u martu eskalirala situacija sa virusom, Predsjednik ponovno šalje mail gdje aludira da je skraćenje semestra odrađeno zbog našeg dobra (misleći zbog situacije sa virusom) i kako je AUBiH ispred svih, dok je u prethodnom mailu jasno naveo da se semestar skraćuje zbog reakreditovanja fakulteta. Pored toga, AUBiH se reakredituje svake 4 godine, jer je to period trajanja američke akreditacije i generacijama prije nas nikada nije bio skraćivan smestar iz bilo kakvih razloga”, ističu studenti.

PRIČA O KRŠENJU UGOVORA

Prije početka akademske godine, svim studentima se izdaju fakture i ugovori gdje je definisano na koliko rata se plaća školarina što zavisi od odluke studenta (npr. 2, 6, 8 rata i slično). Procedura je da student obavještava studentsku službu na koliko rata želi platiti školarinu i na osnovu toga se određuju datumi do kojih se trebaju izvršiti uplate.

“U ovom slučaju obavijest o plaćanju školarine smo dobili na kraj augusta 2019. godine, što znači da studenti koji su odabrali da plate školarinu na 12 rata i kojima u ugovoru stoji tako, nemaju razloga da plaćaju ranije. 26.11.2019. godine dobijamo novi mail od strane Prcića gdje traži da studenti izmire troškove školarine do 19. marta 2020. godine, bez obzira što pojedinim studentima u ugovoru stoji period od 12 rata. Pored toga, ne postoji nikakav fizički dokument koji bi trebao biti izdat studentima da potpišu, jer ovo što Predsjednik Prcić traži ide direktno protiv ugovora.
18.12.2019. godine Predsjednik Prcić ponovno šalje mail oko plaćanja školarine, ali ovaj put precizira period plaćanja rata za studente koji su odlučili da školarinu plate na dvije i više rata. Ponavljam, niko od studenata nije dobio nikakvu dodatnu dokumentaciju da potpiše s obzirom da se ovdje već radi o prinudnom plaćanju školarine prije vremena određenom u ugovoru. Skraćivanje perioda plaćanja školarine je veliki problem prije svega što krši ugovor koji smo već potpisali, a zatim i zbog iznosa koji studenti plaćaju. Cijena školarine jedne godine za studente završne godine (koji su se upisali 2016. godine) u Tuzli je 2800 KM, dok je za završnu godinu u Sarajevu cijena oko 4000 KM, tako da manipulacija sa rokovima plaćanja nije nikome dobro došla s obzirom da se velika količina novca mora isplatiti u kratkom roku koji nije predviđen ugovorom”, ističu studenti.

AUBIH besplatno nudi svim školama sistem učenja na daljinu. LMS (Learning Management System) je sistem učenja na daljinu koji AUBiH koristi godinama unazad. Pomoću njega studenti imaju priliku da pregledavaju snimljena predavanja, skidaju prezentacije, pregledavaju ocjene i još mnogo toga.

“Sistem je jako dobar, međutim Predsjednik Denis Prcić je iskoristio stanje pandemije za vlastitu promociju svog “biznisa” poznatog pod imenom AUBiH, gdje besplatno nudi sistem ostalim školama kako bi zadobio medijsku pažnju i na taj način pridobio povjerenje potencijalnih studenata “prodavajući” im jednu priču, dok se u realnosti krije obmana i još jedna prevara u nizu. Nakon što je medijima ispričao jednu priču, sa druge strane je od studenata tražio, ali ovaj put nije PRISILIO da pomognu oko prezentiranja sistema učenja na daljinu. Ukratko, promoviše sistem za koji nema ni potrebne ljudske resurse koji bi edukovali ostale ustanove o njegovom funkcionisanju, pa na kraju traži od studenata da pomognu”, navode studenti.

AUBiH SLUŽI KAO PARAVAN ZA IZDAVANJA DIPLOMA

Nakon dugotrajnog negodovanja od studenata oko čitave situacije, studentica iz Sarajeva, inače bivša predsjednica studentske unije AUBiH-a i trenutno studentica završne godine, kontaktirala je “administraciju” fakulteta nakon čega je dobila odgovor “da je sve po zakonu i da je sve tako kako je”.

“Da, to je AUBiH, Univerzitet gdje je obični mail Predsjednika Denisa Prcića jači od dokumenta sa pečatom i njegovim potpisom. Univerzitet gdje se dodatni troškovi pojavljuju iz “vedra neba”. To je Univerzitet koji samo nosi naziv AUBiH, ali služi kao paravan za izdavanje diploma visoko pozicioniranim službenicima kao što je Osman Mehmedagić, za koga niko od studenata nije čuo da je pohađao AUBiH, a napominjem da se na AUBiH-u sva predavanja, sva literatura, zadaće, projekti, ispiti, apsolutno SVE odvija na engleskom jeziku, koji Osmica očito ne poznaje. Univerzitet koji je privatni biznis Denisa Prcića, koji služi za finansiranje izgradnje sopstvene vile na Trebeviću , te otplatu njegovog skupocjenog auta (Porsche Kaimar GT4 2015) vrijednog ~150 000 KM u 2018. godini”, navode studenti.

Uzevši u obzir sve neprijatne situacije i stres kroz koji studenti kao i njihovi roditelji prolaze, većina studenata nižih godina je pomislila o prebacivanju na drugi fakultet.

“Sve bi to bilo lijepo, ali isto tako bi bilo ljepše da se puni džep Predsjednika Prcića i da se nastavi njegova tortura. Prema navodima kolega nižih godina koji dijele istu zabrinutost oko čitave situacije, Predsjednik Denis Prcić ne želi izdati silabus koji bi im pomogao u procesu prebacivanja na drugi fakultet i nastavak daljnjeg školovanja na istom”, ističu studenti.

Što se tiče AUBiH-ovih prostorija u Tuzli, AUBiH prema navodima studenata trenutno raspolažu s prostorom u studentskoj službi kao i sa tri učionice na spratu.

“Kao student koji je radio praksu na fakultetu 4 mjeseca, mogu Vam reći par stvari. Do prije 2 godine, imali su dodatne prostorije u BKC-u u dijelu zgrade gdje je smješten RTV TK, na drugom spratu. Tu su imali arhivara koji je dijelio prostoriju sa jos 2 zaposlenice za koje nisam znao koju funkciju obavljaju. Direktorica finansija Sanela Bučuk-Šimleša je isto bila smještena u tom dijelu zgrade gdje je imala svoju zasebnu kancelariju, a pored njene je isto bila i kancelarija Predsjednika Denisa Prcića. Poslije ljeta 2018. godine, 2 zaposlenice koje su radile sa arhivarom su dale ili dobile otkaz, a nakon ljeta 2019. godine, otkaz je dao i arhivar. Sav namještaj i sve stvari su premještene u treću učionicu na spratu koja na sebi nema staklo, tako da je ona pretvorena u ostavu, dok na vratima stoji znak da je objekat u fazi pripreme. Trenutno na AUBiH-u u Tuzli postoje samo 2 raspoložive učionice za održavanje predavanja. Kada je riječ o AUBiH-u u Sarajevu, imao sam priliku da odem u Sarajevo 27. juna 2020. godine gdje sam lično otišao do srednje mašinske tehničke škole gdje se obrazuju kolege iz Sarajeva. AUBiH ima par prostorija unutar te škole, to nije sporno, što mogu potvrditi studenti AUBiH-a iz Sarajeva, ali nakon što sam obišao čitavu zgradu sa vanjske strane, nisam mogao pronaći niti jedan jedini znak ili papir da se tu nalazi AUBiH. AUBiH u Tuzli je imao svoju zastavu ispred BKC-a. Ispred se može naći i plakat ugrađen na zid zgrade BKC-a, te logo AUBiH-a koji se nalazi na zgradi BKC-a. U Sarajevu na zgradi srednje mašinske tehničke škole se ne može naći niti jedan jedini dokaz da se tu nalazi AUBiH, što navodi na sumnju da Denis Prcić ima nešto što krije i ne želi da previše eksponira u javnosti”, otkrili su studenti.

UČIONICA PRETVORENA U OSTAVU

IT Department je prostorija na AUBiH-u u Tuzli unutar prve učionice gdje 1 ili 2 studenata mogu raditi praksu ukoliko se odluče da je rade na fakultetu što nije obavezno, jer je mogu raditi u firmama.

“Do trenutka kada sam završio sa praksom na fakultetu (juni 2018.), prostorija je bila u koliko-toliko urednom stanju (bila je u gorem dok je nisam doveo u red) što se može vidjeti sa slika koje sam uslikao kada sam završio sa praksom. Početkom ove godine sam posjetio istu tu prostoriju i stanje je bilo katastrofalno, gdje je bila gomila stvari natrpana unutar nje i gdje uslovi za rad nisu ni postojali. Sudeći po svemu, može se doći do zaključka da AUBiH u Tuzli definitivno ima problema sa troškovima plaćanja prostorija BKC-a, uzevši u obzir da su već 2 funkcionalne prostorije fakulteta pretvorili u ostave”, navode studenti.

Dodaju da je Mirha Prcić bila podpredsjednica AUBiH-a od samog osnivanja i da je ona supruga predsjednika Denisa Prcića.

“Za nju nemam šta loše da kažem, jer dok je ona bila na svojoj funkciji, sve je radilo kako treba. Ona nije bila samo obični zaposlenik, nego osoba koja je bila na raspolaganju svim studentima bez obzira kakve probleme i pitanja imali, samo riječi hvale za nju. U 2017-toj godini, Mirha Prcić prestaje sa radom na fakultetu i razvodi se od svog sada već bivšeg muža Denisa Prcića, Da li je i koliko je bilo problema između njih dvoje ne znam. Ono što znam jeste da je Mirha već 2018. godine, nedavno nakon razvoda brutalno pretučena od strane dvoje nepoznatih lica na putu za posao. Što je jako zanimljivo jeste da osobe koje su je pretukle i nanijele teške fizičke povrede nisu ništa uzeli od nje, nije ukraden novac, nakit, telefon, apsolutno ništa. Samo su je dočekali, pretukli i pobjegli. Slučaj još nije riješen, a prošlo je već 2 godine od napada (LINK: https://tuzlanski.ba/crna-hronika/policija-traga-za-napadacima-zena-koja-je-brutalno-pretucena-na-sjenjaku-zadrzana-u-bolnici/). Predsjednik Denis Prcić se nigdje ne spominje u tom članku, ali onome ko je upućen u čitavu njegovu historiju znat će da su prijetnje i primjena sile preko drugih ljudi način manipulisanja osoba slabijih od njega”, navode studenti.

Kažu da su ovim istupom željeli skrenuti pažnju na ovu instituciju i njenog vlasnika predsjednika Denisa Prcića.

“AUBiH je bio odlična ustanova do sredine 2017. godine nakon što je podpredsjednica AUBiH-a Mirha Prcić napustila svoju poziciju. Lično smatram da AUBiH kao ustanova nije problem koliko li je to njen vlasnik i kriminalac Denis Prcić. Nažalost o njemu nisam ništa znao kada sam upisivao AUBiH, ali u zadnje 2 godine saznao sam i više nego što sam trebao”, rekao je jedan od studenata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79