Jurišić: Duboko vjerujem da će ‘Trojka’ pasti na pitanju ljudskih prava

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ocijenila je u Pressingu  za N1 kako “duboko vjeruje da će ‘Trojka’ pasti na pitanju ljudskih prava”. “Ako se ‘Trojka’ bude izmicala onda neka se ne čude da će najveći narod tražiti svoga lidera i stablo spasa, a u ovom času reis Kavazović se nameće kao zaštitnik”, zaključila je Jurišić.

Šta se dešava sa džamijom u Rebranima kod Neuma?

Ništa nije slučajno. Idem tamo gdje su potencijalna žarišta (Reebrani i Kozarac). Žarišta se prave gdje su povratnici. Rebrani su malo mjesto. Džamija je tokom rata spaljena, a onda je obnovljen. Mještani su dva puta tražili urbanističku dozvolu, naišli su na šutnju. Oni su onda podigli munaru, a općina donese rješenje o rušenju. Duboko vjerujem da će “Trojka” pasti na pitanju ljudskih prava. Ako će ili neće pasti – to će biti na ljudskim pravima. Ako se “Trojka” bude izmicala onda neka se ne čude da će najveći narod tražiti svoga lidera i stablo spasa, a u ovom času reis Kavazović se nameće kao zaštitnik. Druga stvar je da li se tu petlja SDA i da li iskorištava povratnike. Ali ne može se Elmedin Konaković baviti time što je Fadil Novalić izvukao NiP-ova pisma, a “gori” u RS-u. Ljudska prava moraju da budu na pregovaračkom stolu.

A pitanje medija?

To je sve u paketu (ljudskih prava). To je uslov EU.

Demografi kažu da pola stanovništva BiH živi van zemlje?

Baze podataka i statistika su naše rak rane. Možemo samo na osnovu slobodnih procjena govoriti koliko ima stanovnika. Vesna Pusić je u Pressingu kazala da u BiH trenutno živi samo 250.000 Hrvata. Ostala sam zapanjena. Dijaspora nam je samo bitna da nam donese novac, da ga da svojoj rodbini. Najlošije se odnosimo prema iseljeništvu.

Poruka za kraj?

Dodik mi je jednom rekao da moja ideja o Bosni i Hercegovini je njemu smiješna. To je BiH sa ljudskim pravima za sve. Želim BiH i Sarajevo u kojem će Igor Stojanović i Duška Jurišić imati pravo da kažu sovje mišljenje i da im Haris Zahiragić ne kaže – hajte u svoj tor. Ja hoću da se moja računa.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79