Kako riješiti probleme: Nova vlast se uhvatila metle, još nisu pomeli gdje treba

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Londrc Karić nas je obavijestila preko društvenih mreža da je krenulo čišćenje korita rijeke Miljacke. Time je najavila ambiciozne ekološke projekte koji će kako kaže Sarajevo učiniti ambijentom ugodnog življenja i jedinstvenom turističkom atrakcijom.

Piše: Ernad Metaj za novinsku agenciju Patria

Dok gradonačelnica izbacuje slike sa Miljacke čiju čistoću smatra strateškim i generacijskim projektom vlasti u Sarajevu ne mogu redovno isprazniti kontejnere ispred zgrada. Što nova vlast u Sarajevu više organizuje akcije čišćenja, Sarajevo je prljavije.

Svjestan je toga premijer Edin Forto koji se opet pravda preko društvenih mreža.

– Primamo veliki broj prigovora na neredovan odvoz smeća. svjesni smo problema i on je stvaran – poručio je Forto građanima

Napisao je da se akcija čišćenja neće zaustaviti sve dok Sarajevo ne zablista. Ipak u PR akcijama čišćenja se ne prazne kontejneri, oni služe da se prstom upire u staru vlast.

– Zatekli smo preko 40 neregistrovanih vozila u KJKP Rad, nezapočete obavezne tendere za održavanje i rezervne dijelove, kao da je neko odlučio da će poslije njega biti potop. Neće biti potop. Očistit ćemo sve, poručio je Forto preko društvenih mreža.

Umjesto da se slikaju s metlama u vladi KS bi trebali pomesti javna preduzeća od parazita koji su od njih napravili socijalne ustanove za zbrinjavanje stranačkih kadrova i gubitaše. Pitanje je da li nova vlast iskreno želi takvu vrstu „metle“ ili će po već oprobanom metodu samo zarotirati podobne i javna preduzeća staviti u funkciju vlastitih, a ne interesa građana.

U tom pravcu ambiciozno zvuče očekivanja premijera Forte da će zbog kriminala u GRAS-u biti podneseno najmanje 30 krivičnih prijava. To ipak ne amnestira vlast u KS da zavede red u GRAS – u, a toga za sada nema. Firma je obezglavljena, v.d direktoru se produžava mandat na mjesec dana, kasni se s uspostavom novih upravljačkih struktura koje bi „metlu“, ali kadrovsku, stavile u funkciju.

  Izetbegović zaprijetio Zvizdiću: Tek sad će sada imati priliku da me upozna, nisam čovjek kojem se daju ultimatumi

Možda u KJKP Rad obim kriminala nije kao u GRAS-u, ali Ured za korupciju bi sada trebao uraditi reviziju poslovanja i ostalih preduzeća. U GRAS-u su prema njihovom nalazu krali svi, pa i članovi stranaka koje su danas vlast u Sarajevu, a principijelna vlast će se prvo obračunati sa kukoljem u vlastitim redovima. Iz tog miljea je izašao i aktualni predsjednik Sindikata komunalne privrede Adnan Himzanija koji je na optuženičkoj klupi zbog sumnje da se bavio kriminalom. Taj Himzanija danas pritišće novu vlast, prijeti izlaskom radnika komunalne privrede na ulicu. Njega ne zanima čist grad, ne zanima ga ni likvidnost javnih preduzeća, jer pokazalo se da uvijek postoje oni koji su spremni postati dio tala koji na kraju plate građani.

Po uzoru na kolege u Sarajevu „metle“ se uhvatio i novoizabrani gradonačelnik u Goraždu Ernest Imamović. Dok nas bombarduje slikama s akcija čišćenja pati se da u red dovede lokalno komunalno preduzeće. Podrška SDA u Gradskom vijeću se skupo plaća, pa je lakše mesti ulicu, nego od kukolja očistiti javna preduzeća.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79