Kako su posao dobili Konakovićev savjetnik, supruga bivšeg premijera Zolja, Magazinovićev zet…

Ja sam dobio Saračevićev CV da može da radi ovaj posao i on će raditi na ovom projektu jer mi treba, a mene ne interesuju stranke i politika nego posao koji treba da uradim, kazao je Hadžiahmetović nakon angažovanja bivšeg savjetnika Elmedina Konaković.

Šef izbornog štaba stranke Narod i pravda Damir Saračević nedavno je na ugovor o djelu zaposlen u sarajevskom javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija kao saradnik za ljudske resurse na Projektu detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode koji Vlada KS provodi sredstvima od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Dobar je, zna engleski

Osim što je bio šef izbornog štaba stranke Naroda i pravde, Damir Saračević je, prema navodima medija, i predsjednik Općinskog odbora te stranke u Starom Gradu, te bivši član Nadzornog odbora ViK-a i bivši savjetnik Elmedina Konakovića, u vrijeme dok je ovaj obnašao funkciju premijera KS.

Enver Hadžiahmetović, v. d. direktora Vodovoda i kanalizacije, pojasno je za Faktor zašto je Saračević potreban ViK-u kada u ovom javnom preduzeću ima toliko kvalifikovanih ljudi, a Vlada KS donijela je odluku da se u javnim preduzećima ne primaju novi radnici jer ionako ih previše ima zaposlenih.

– Kada sam preuzeo funkciju direktora u ViK-u, već je primljeno 99 ljudi i ja sam zakružio sa Saračevićem na 100 novozaposlenih. Mene ne interesuju politički odnosi, ali mi Saračević treba u ovom poslu oko realizacije kredita EBRD-a. Sada je problem što je primljen Saračević na dva mjeseca, a primio sam ga prije svega zbog njegovog dobrog poznavanja engleskog jezika i njegovih veza između EBRD-ovih projekta. Trebat će nam sada oko realizacije EBRD-ovog kredita stotine saglasnosti. Ja sam dobio Saračevićev CV da može da radi ovaj posao i on će raditi na ovom projektu jer mi treba. Ja sam apolitičan čovjek i mene ne interesuju stranke i politika nego posao koji treba da uradim. Mi moramo da to uradimo što prije jer 1. septembra istječe vrijeme po pitanju ponude EBRD-a, i ako to ne uradimo do tada, sve propada, a to je potpisalo Vijeće ministara BiH još 2015. godine – pojasnio je Hadžiahmetović.

Supruga, zet…

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravljalo se i o zapošljavanju u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO). Naime, posao glasnogovornice Zavoda dobila je supruga bivšeg premijera KS Adema Zolja, Amra Zolj. Međutim, konkursna procedura još nije privedena kraju, tako da Amra Zolj, inače dugogodišnja novinarka TVSA, još nije počela raditi u ZZO. Bez obzira da li je Zolj bila zaista najbolji kandidat na konkursu ili ne, s druge strane opravdano se postavlja i pitanje ima li to veze s činjenicom da je posao dobila u vrijeme kada joj je suprug bio premijer, a tadašnji direktor Zavoda njegov stranački kolega iz SDA Samir Turković.

Među posljednjim imenovanjima na funkcije u javnim preduzećima je i ono Muamera Bešlije na poziciju v. d. izvršnog direktora Oblasti za opće poslove u preduzeću “Sarajevo-šume”. Bešlija, osim što je u rukovodstvu SDP-a Kantona Sarajevo, je i suprug Dijane Magazinović-Bešlija, sestre Saše Magazinovića, predsjednika Glavnog odbora SDP-a. Magazinović-Bešlija je dugogodišnja tajnica u kabinetu predsjednika SDP-a, kako u vrijeme Zlatka Lagumdžije, tako i kod Nermina Nikšića. Da li je Bešlijinom imenovanju pomoglo to što je Magazinovićev zet, Dijanin suprug ili pak to što je u rukovodstvu KO SDP-a sa Damirom Mašićem, ili novi princip Vlade KS da se na rukovodeće pozicije imenuju samo stručni ljudi? Kad smo već kod Magazinovića, supruga Saše Magazinovića, Anamarija Magazinović, je već odavno uposlenica Federalnog ministarstva zdravstva. Tamo je, kako su ranije pisali mediji, zaposlena u vrijeme kada je SDP bio na vlasti, odnosno kada je ministar bio Rusmir Mesihović. I zet Bešlija je, navodno, neko vrijeme “pratio” Mesihovića, pa je tako, kako tvrde naši izvori, radio i u KCUS-u za vrijeme njegovog mandata direktora.

Inače, Nadzorni odbor “Sarajevo-šuma” 15. jula je raspisao konkurs (vidjeti OVDJE) za izbor direktora i dvojice izvršnih direktora u ovom preduzeću. Konkurs ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Da li će sadašnji v. d. direktora i ostati na tim pozicijama, znat će se nakon procedure prenosi Faktor.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments