Može li i dalje Vahidin Munjić biti v.d. direktor FUP-a?

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uložit će žalbu na odluku Suda BiH kojom za dio osumnjičenih u predmetu “Black Tie 2” nije određena mjera pritvora ili mjera zabrane, koju su tražili, saopćeno je iz Tužilaštva BiH .

U samoj odluci Suda BiH Vahidin Munjić, Mustafa Selmanović i trojica pripadnika FUP-a navode se kao osumnjičeni, što u konačnici znači da nisu oslobođeni krivice piše Crna-Hronika.

Vahidin Munjić se kao v.d. direktora FUP-a tereti da jod 2016. do danas nije izvršio službene dužnosti s obzirom da su pripadnici FUP-a bili angažovani kao fizičko osiguranje osobi za koju su morali znati da je sigurnosno interesantna ličnost.

Kako su službene osobe izbjegle Ramu Isaka: “Njegov prvi čovjek uhapšen a on tvrdio da nije…”

Postavlja se pitanje da li Vahidin Munjić i dalje može biti v.d. direktor FUP-a?

Visoko pozicionirani policijski službenik za portal Crna-Hronika tvrdi da Vlada FBiH mora hitno suspendirati Munjića, jer je protiv njega otvorena istraga za koruptivno krivično djelo i također se treba pokrenuti interni postupak koji prethodi disciplinskom postupku. Ne urade li to, premijer Nikšić riskira kazneni progon radi nezakonitog pogodovanja Munjiću.

Šta kaže Zakon o policijskim službenicima FBiH?

Policijski službenik koji se sumnjiči na počinjenje krivičnog djela,koje je takve naravi da bi njegov daljnji ostanak na poslu mogao štetiti interesima policijskog organa u kome je zaposlen mora se suspendovati do okončanja disciplinskog odnosno krivičnog postupka.

I tako nakon jučerašnje smješne parade počasnog voda FUP-a u povodu vraćanja iz istražnog zatvora v.d.direktora Vahidina Munjića i komandanta Specijalne jedinice FUP-a, Mustafe Selmanovića, za očekivat je novo postrojavanje federalne policije, odnosno oproštajno postrojavanje.

Postrojili policajce kako bi pozdravili šefove koji su izašli iz pritvora

Međutim, treba naglasiti da nepostojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ujedno ne znači da krivično djelo zaista ne postoji, nego da tužilac nije uspio uvjeriti sudije u svoje sumnje i dokaze. To ne mora značiti da je istraga u njihovom slučaju završena, niti da je nastavljena, a o svemu se treba očitovati Tužilaštvo BiH.

On se tereti da nije poduzeo ništa u vezi pripadnika FUP-a koji su bili fizičko osiguranje šefa narkokartela Edina Gačanina 2016. godine prilikom njegove posjete Sarajevu

Podsjetimo, u ovoj akciji su uhapšene 23 osobe, a odlukom Suda BiH tri su ostale u pritvoru. Za 15 njih je utvrđeno da postoji osnov za postojanje krivičnog djela pa su pojedinima određene mjere zabrane i mjere sigurnosti.

U pritvoru je ostao Adnan Smajlović, kojeg je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao vođu grupe u BiH, koja se bavila pranjem novca iz kartela Tito i Dino. Osim njega, jednomjesečno zadržavanje je određeno i uposlenici Zeničke bolnice Aidi Halać i Sanchezu Jukiću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79