Kalem: 21 radnik GRAS-a je zaražen koronavirusom

Adi Kalem, ministar za saobraćaj u Vladi KS bio je gost emisije Dobar dan BiH, Hayat TV-a.

Ono što građane sigurno najviše zanima jeste izgradnja prve transverzale, u kojoj je fazi izgradnja trenutno?

Mi smo pokrenuli puno dobrih stvari što se tiče prve transverzale. Prva transverzala je nulti prioritet ove Vlade KS pored Južne longitudinale i svih ostalih saobraćajnica koje su od vitalnog značaja za KS. Između ostalog, mi smo pokrenuli javnu nabavku za izbor izvođača radova na prvoj dionici prve transverzale i taj postupak je pri kraju. Trenutno je evaluacija ponuda. Obzirom da gradimo jedan dio prve transverzale radovi su u toku. Otkočili smo procese koji su čekali po šest mjeseci. Dolazim sa sastanka gdje smo razgovarali za raspisivanje nabavke za tunel Kobilja Glava. Dosta dobrih stvari nas očekuje. Koliko imam informacije od direktora Direkcije za puteve KS da je vogošćanski dio, s obzirom da smo raspisali nabavku za projektovanje glavnog i idejnog projekta gasovodne mreže pri kraju. Vraćeno je sa Ureda za žalbe tako da i tu očekujem izbor izvođača radova koji će nam napraviti kvalitetan projekat sa BH Gasom.
Zajedno s kantonalnim premijerom poručili ste kako niste zadovoljni rješavanjem imovinskopravnih odnosa na trasi Prve transverzale te da se moraju mnogo hrabrije koristiti svi zakonski mehanizmi. Šta znači “mnogo hrabrije” i koji su to zakonski mehanizmi koji bi se morali hrabrije koristiti?

Nova Vlada je unijela novi duh u samu građevinsku operative i izgradnju saobraćajnica u KS. naravno, postoje zakonski mehanizmi, instrumenti koji se mogu iskoristiti . Između ostalog, upoznati smo da je iskazan javni interes za ovu saobraćajnicu. Pa zašto onda ne iskorisititi taj interes i ubrzati i biti puno proaktivniji u smislu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.
Zašto se do sad ti mehanizmi nisu koristili?

Da li nije bilo interesa da se gradi ova saobraćajnica.
Čiji interes?

Vjerujte ne znam. To trebate pitati prethodne vlasti.
Znamo da je u nadležnosti Općine Centar, ali kada će se nastaviti rušenje objekata na dionici ulice Halida Kajtaza?

Sve do sada smo uraditi u saradnji sa Zavodom za izgradnju i Općinom Centar i jedan dio pripada Općini Novo Sarajevo. Zavodom za izgradnju rješava sporzumom a što ne može sporazumom rješava općina koja ide u eksproprijaciju.
Mjesecima se povlači problem u vezi sa zemljištem koje koristi kompanija Penny Plus, kada će se riješiti taj problem?

Već smo počeli razgovore sa Pennyem. Ono što smo čuli iz te firme da se s njima nikada nije razgovaralo na ovu temu detaljno. Otvorili smo nove procese. Zakazali smo nove sastanke da ubrzamo proces eksproprijacije. Svi znaju da je ta lokacija 1/1 na Pennyu, 23000 km/2. Dostavili su dokaze, tu smo da razgovaramo. Nama je u interesu da što prije riješimo taj problem.

Kada će kompletna dionica Prve tramsverzale biti gotova? Kada će se njom moći građani provozati?

Ja se nadam za 4-5 godina uvođenjem kompletne građevinske operative u ovaj projekat.
Kako ste i najavili, u Sarajevo dolaze novi tramvaji, njih 15. O kakvim tramvajima je riječ i kada bi trebali stići te biti pušteni u funkciju?

To su novi tramvaji čija je vrijednost 30 miliona eura koji se finansiraju iz kreditnih sredstava EBRD i EIB. Oni su niskopodni, dužine 27-33 metara sa svim informacionim tehnologijama. Ti tramvaji će poboljšati uslove putovanja građana KS. Raspisali smo pretkvalifikaciju. Već imamo 17 interesanta. Očekujemo ubrzo zatvaranje tog ciklusa i raspisivanja tendera za dobavljača. Ono što je bitno istaknuti da je rok isporuke 2 godine.
Najavljena je izmjena zakona o javnom gradskom prijevozu putnika, šta će te izmjene podrazumijevati, šta će taj zakon promijeniti?

Bit će jasno definisano kako će se ponašati operateri u javnom gradskom prijevozu. Zakon je u doradi i nadam se da ćemo ga do kraja godine spustiti u Skupštinu KS na usvajanje.

Nezvanična informacija jeste da je navodno mnogo radnika GRAS-a zaraženo koronavirusom. Jesu li te informacije tačne?

Po mojim informacijama 21 radnik GRAS-a zaražen je koronavirusom.
Koliko GRAS ima zaposlenih?

1368.

Ono što je izazvolo negodovanje u javnosti svakako je poskupljenje cijene GRAS-ove karte za nezaposlene osobe, kazali ste da ćete subvencionirati kupovinu tih karata, kada građani to mogu očekivati? Kazali ste i da trenutno nema novca za tu subvenciju, kada će biti i na koji način planirate ovo provesti?

Tada nije bilo novca ali u saradnji sa Ministarstvom za socijalnu politku iznašli smo sredstva. U fazi je procedura da bi to bilo odobreno. Na teret korisnika će biti da plate 20KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79