Kandidati imaju 62,64 godine, pokušavaju im se nacrtati zakoni kako bi oni mogli biti kandidati za direktora FUP-a

Kandidati imaju 62,64 godine, pokušavaju im se nacrtati zakoni kako bi oni mogli biti kandidati za direktora FUP-a


“Pokušavaju im se nacrtati zakoni kako bi oni mogli biti kandidati za direktora FUP-a”

Na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak povukao je prije utvrđivanja dnevnog reda.

Kako smo ranije pisali, riječ je o Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH i Zakonu o policijskim službenicima. Jutros je odgađanje zatražio od Parlamenta FBiH i federalni premijer Nermin Nikšić bez posebnog obrazloženja.

Ministar unutrašnjih poslova F BiH Ramo Isak je medijima kazao kako neko planski pokušava uništiti Federalnu upravu policije.

-Neko 20 godina sjedi na funkcijama, komesari, koji su dodjeljivali ili nisu dodjeljivali činove. Za godinu dana je podijeljeno više činova nego u posljednih 15 godina. Zahtjevam samo da se radi u interesu institucija – kazao je Isak.

Dodao je kako je trebao prisustvovati sastsanku u Konjicu gdje se raspravljalo o MUP-u.

Ramo Isak burno reagovao na novinarsko pitanje: Neću udovoljiti, HDZ ne može ništa dobiti jer je FUP policijsko tijelo

-Raspisan je konkurs za neovisni odbor. Sumnjaju ljudi koji su radili na izradi zakona da se niko neće moći prijaviti jer svi ispunjavaju uslove za penziju. Plan je da izmjenom zakona to eliminišemo, da do kraja godine imamo mogućnost da izaberemo pravog kandidata. 20-25 kandidata bi moglo konkurisati po ovom Zakonu – kazao je Isak.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dragan Mioković konstatirao da je Vlada Federacije dostavila a zatim i povukla oba zakona.

-Kao predsjednik Komisije za sigurnost dobili smo danas objektivne primjedbe na prijedlog izmjena zakona. Radi se o zakonima procedura izbora direktora. Želim vjerovati da ćemo nova rješenja imati nakon izbora. Ne mislim da ovdje ima p olitike. Ovi prijedlozi koji su došli, validni su samo u kontekstu ako ih prihvatimo kao bypass. Plan je da imamo unapređenje a ne stagniranje.

Zastupnik Stranke za BiH Admir Čavalić zatražio je da se današnji dnevni red dopuni sa tačkom prijedlog Zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH-Hrvatska po hitnom postupku. Na osnovu pojedinačnog izjašnjavanja 46 zastupnika je podržalo, dok je 30 bilo suzdržanih i 16 protiv te ovaj prijedlog nije dobio potrebnu podršku, javlja naš novinar Emerin Ahmetašević koji prati sjednicu.

Kolege mijenjaju mišljenje u Parlamentu, falilo je samo četiri ruke da se raspravlja o Južnoj interkonekciji – kaže Admir Čavalić.

Naglasio je kako su zakone „crtali“ direktori FUP-a, te da se crtaju pozicije.

-Mi dobijamo informacije da većina kantona ima sličnu situaciju u vezi činovanja, i da bi u buduće to mogao biti problem. Kandidati imaju 62,64 godine, pokušavaju im se nacrtati zakoni kako bi oni mogli biti kandidati za direktora FUP-a i onda je bolje da je zakon povučen. Danas možda ne bi bilo ni glasova za te zakone. Najbezbolnije je da se skine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija