Ko osporava upis Akademije nauke i umjetnosti u registar: Ustavni sud konačno presudio

Ministarstvo pravde sedam godina odbija da ANU upiše u registar pravnih lica. Ustavni sud prekinuo trakavicu, troje sudija, ipak, izdvojilo mišljenje

Borba Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH da bude upisana u Registar pravnih lica na državnom nivou koji vodi Ministarstvo pravde BiH trajala je više od sedam godina, a tek je ovih dana pravno okončano presudom Ustavnog suda BiH koja je konačna i obavezujuća.

Piše: A. DUČIĆ

Naime, Ustavni sud je usvojio apelaciju ove akademije, koja je ustavna kategorija te je utvrdio da je čin Ministarstva pravde, odnosno odbijanje zahtjeva ANU-a da bude upisana u Registar, u suprotnosti s demokratskim načelom iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine i načelom kontinuiteta pravnih propisa iz člana 2. Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je naložio Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine da po hitnom postupku ponovo odluči o zahtjevu Akademije za upis u Registar pravnih lica Bosne i Hercegovine, u skladu sa Ustavom.

No, jednako kao i višegodišnje osporavanje Ministarstva i postupci pred Sudom BiH, sporenja je, očigledno bilo i u samom Ustavnom sudu. Naime, iako je ova odluka donesena većinom glasova, svoje mišljenje izdvojilo je troje sudija

Naime, mišljenje je izdvojilo sudija Mate Tadić, a pridružili su mu se sam predsjednik Ustavnog suda Zlatko M. Knežević i sutkinja Valerija Galić.

ANU BiH je 2013. godine podnijela zahtjev za upis u Registar. Zahtjev je prvobitno podnesen Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu komunikacija i prometa, koji su se proglasili nenadležnim i zahtjev dostavili nadležnom ministarstvu. Rješenjem Ministarstva pravde od 3. januara 2014. godine odbijen je zahtjev za upis u Registar.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je rok za podnošenje zahtjeva za upis u Registar za pravna lica koja su osnovana prije stupanja na snagu Zakona o registraciji pravnih lica koja osnivaju institucije Bosne i Hercegovine istekao 22. decembra 2003. godine, da je zahtjev podnesen izvan roka.

Presudom Suda BiH od 23. oktobra 2014. godine uvažena je tužba ANU BiH kojom je pokrenula upravni spor, poništeno osporeno rješenje Žalbenog vijeća od 10. februara 2014. godine i rješenje Ministarstva od 3. januara 2014. godine i predmet vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

No, rješenjem Ministarstva broj od 4. novembra 2014. godine, donesenim u ponovnom postupku, ponovo odbijen zahtjev za upis u Registar. Obrazlaže da ANU već postoji kao institucija osnovana Zakonom o Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, donesenim u SRBiH, koja ima pravni kontinuitet prema članu II/2. Ustava Bosne i Hercegovine i ona je već upisana u registar prema zakonima države koja ima kontinuitet, shodno članu I/1. Ustava Bosne i Hercegovine. Slijede opet žalbe koje se odbijaju, te ANU potom putem advokata Nedima Ademovića, 28. aprila 2017. godine podnosi apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Tokom ove pravne bitke nije odgovoreno na pitanje zašto se uporno ANU BiH odbija u registar, budući d se bez tog upisa ona ne može realizirati u pravnom prometu i pravnom životu kao što je učešće na tenderima, međunarodnim natječajima, prijavama, dobijanju donacija itd. jer se od apelantice traži “registracioni broj” koji ona nema jer nije registrirana u tom smislu. No, to se, očito, da naslutiti.

Ustavni sud u konačnici presuđuje te ističe da “pravna sigurnost, između ostalog, podrazumijeva da uspostavljeni mehanizmi i institucije djeluju u skladu sa zakonima koji su opći, određeni, jasni, postojani i koji se jednako primjenjuju prema svakome” i da ANU ima zakonski osnov, dakle legitimno očekivanje za nesmetano i potpuno obavljanje svoje djelatnosti prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79