Konaković ne oprašta Izetbegoviću: Gdje se na kugli zemaljskoj u ime žrtava najavljuje tužba počiniocima?

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković reagirao je na priznanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da je slao tzv. emisare Aleksandru Vučiću prije pokretanja revizije presude u sudskom postupku BiH protiv Srbije za agresiju na našu zemlju.

Kako je rekao Konaković, Izetbegović nikad nije odgovorio zašto preko ambasade i ambasadorice nije pokrenuo proces revizije presude protiv Srbije.

“Preko ambasade koju su pametni ljudi prije njega stavili u kvotu u kojoj ta pozicija pripada Bošnjacima. Jučer je priznao da je Vučiću najavio pokretanje zahtjeva za reviziju presude. Čekao je Bakir Izetbegović zadnje dane roka za pokretanje zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije. Odabrao je agenta koji nema aktivnu legitimaciju i pao je proces prije nego što je i počeo. Priznao je da je pogriješio, ali kaže da nije kriv. Kaže da su savjetnici krivi. Savjetnike je unaprijedio na bolje pozicije”, kaže Konaković.

Predsjednik NiP-a u nastavku postavlja pitanje “gdje se na kugli zemaljskoj u ime žrtava najavljuje tužba počiniocima”.

“Presuda Mladiću i desetine drugih presuda i dokaza potvrđuju umiješanost Srbije u agresiju na BiH. U knjigama historije tako neće pisati. Na momente je izgledalo kako to Srbija svojim diplomatskim umijećem izbjegava, danas je potpuno jasno da je kukavičluk i podanički odnos sa naše strane zapravo razlog za takav epilog. Savijene kičme i oborene glave prema onima koji su nas ubijali i raseljavali. Glasno i agresivno prema dijelu svog naroda koji mu se u bilo čemu suprotstavi. Stranka ispred naroda, a pojedinac iz stranke ispred državne institucije”, zaključuje Konaković uz opasku da mu to ne oprašta.

Podsjećamo, lider SDA rekao je jučer da u Beograd jeste poslao saradnike prije pokretanja revizije, ali kako bi predsjedniku Srbije saopćili da će Bosna i Hercegovina ići u smjeru revizije.

Izetbegović: Poslao sam saradnike u Beograd da Vučiću kažu kako BiH ide u reviziju presude protiv Srbije

“Nisam ja poslao nikoga da Vučića bilo šta zamoli. Ja sam poslao da mu kažu da idem u tom smjeru. Da ću se potruditi da dođe do revizije jer Srbija je ovdje kriva itekako. Ja sam Vučiću poslao poruku da se to odnosi na krivicu režima koji je to radio devedesetih godina i da ja ne želim s modernom Srbijom da imam konflikt”, rekao je Izetbegović za Euronews.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79