Krišto u Tirani s Zelenskim – Zvuči poznato, ali šta je suštinski rečeno?

Krišto u Tirani s Zelenskim – Zvuči poznato, ali šta je suštinski rečeno?


Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, nedavno je održala bilateralni susret s predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, u okviru Samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa, koji je ostao bez većeg medijskog praćenja.

Kroz niz izjava i gesti, Krišto je izrazila podršku Bosne i Hercegovine Ukrajini, ali izostao je sadržajni razgovor koji bi dao jasnu sliku o budućim koracima i konkretnim inicijativama.

U uvodu susreta, Krišto je naglasila snažnu podršku Bosne i Hercegovine teritorijalnom integritetu Ukrajine te izrazila solidarnost s Ukrajincima, naglašavajući kako dijeli njihovu bol i patnju.

Međutim, izostala je konkretizacija kako će ova podrška biti pretočena u konkretna djelovanja i inicijative s obzirom na geopolitičke izazove u regiji.

Krišto je istaknula opredjeljenje Bosne i Hercegovine za evropske i civilizacijske vrijednosti, ali su ostala pitanja o konkretnim koracima koje će zemlja poduzeti kako bi ojačala svoj položaj u ovim okvirima. Izjava da “BiH slijedi stavove EU o odnosu prema ratu u Ukrajini” ostavlja prostora za dodatno pojašnjenje jer je potrebno znati koje konkretne akcije su poduzete i koje su namjere u pogledu vanjske politike.

Pored toga, Krišto je naglasila spremnost Bosne i Hercegovine za sudjelovanje u inicijativama koje promiču mirno rješenje sukoba i izgradnju povjerenja, ali nije navedeno kako će ta spremnost biti pretvorena u konkretne akcije. Osim toga, izostala je razrada planova o suradnji s evropskim partnerima kako bi se postigla stabilnost u regiji.

U zaključku susreta, Zelenski se zahvalio na podršci i najavio poziv za Bosnu i Hercegovinu na skorašnji Mirovni samit u Švicarskoj. Međutim, nedostaje jasnoća o konkretnim pitanjima koja će biti razmotrena na ovom samitu i kako će Bosna i Hercegovina pridonijeti mirovnim naporima.

Na kraju, iako su izrazi podrške i solidarnosti bili izraženi, nedostatak konkretnih inicijativa i planova za provedbu ostavlja prostor za sumnje u stvarnu predanost Bosne i Hercegovine u regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Postavlja se pitanje: Sa ovim potezom, da li Bosna i Hercegovina želi da ide naprijed ili je ovo samo još jedna predstava u nizu naših političkih predstavnika?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija