Mapirani najopasniji putni pravci: Ovo je “put smrti” u Republici Srpskoj

Kada su u pitanju magistralni i regionalni putni pravci u Republici Srpskoj, tokom 2020. godine najugroženija putna dionica bila je Razboj – Rudanka, na području Doboja.

Podaci su to MUP-a RS, odakle su precizirali da su lani na toj dionici u tri saobraćajne nesreće poginule četiri osobe.
Opasna mjesta

Podsjetimo, jedna od tragedija, upravo na toj dionici, dogodila se početkom novembra prošle godine, kada je osamnaestogodišnji B. N. poginuo upravljajući vozilom Bora, kojim je sletio sa kolovoza.

Na istoj dionici tragedija se dogodila i ove godine – sredinom juna je N. K. (21) iz Doboja poginuo sletjevši BMW-om.

Kada je riječ o prošloj godini, sljedeća na spisku najopasnijih dionica je Bijeljina 1 – Bijeljina 2 (takozvana druga faza obilaznice oko Bijeljine), gdje su poginula tri lica, a 22 su teško i 125 lakše povrijeđena, dok slijedi dionica koja se na nju nastavlja, Bijeljina 2 – Glavičice, a na kojoj su poginule tri osobe, a 38 je povrijeđeno.

U najugroženije putne dionice za prošlu godinu svrstana je i ona Klašnice 3 – Gornja Vijaka 1, gdje su smrtno stradala tri lica, a isto toliko ih je teško povrijeđeno, dok je 40 lakše povrijeđenih.

Na ovom spisku našle su se i dionice Klupe – Teslić 1, Lončari – Pelagićevo, Blagaj – Dragotinja, Zablaće – Čađavica itd.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, ističe da nadležni imaju obavezu da, na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama, identifikuju opasna mjesta.
Procedura provjere

– Putevi Republike Srpske imaju obavezu da, kada su u pitanju dionice koje se pojavljuju u izvještajima kao dionice sa najvećim brojem saobraćajnih nezgoda, sprovedu proceduru provjere puta sa aspekta bezbjednosti saobraćaja – rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, u praksi to znači da se na terenu analizira, odnosno utvrđuje zbog čega se na tim mjestima učestalo događaju nezgode.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79