Marko traktor zamijenio dronom: “Ovako je puno brže i jeftinije”

Dronovi koji umjesto traktora siju djetelinu postaju realnost i u Hrvatskoj. U Strizivojni, koja se pretvara u prvo hrvatsko digitalno selo, u sklopu projekta Poslovnog dnevnika i lokalne zajednice predstavljena je sjetva budućnosti.

Ovako se na slavonskim poljima, u Strizivojni, siju pokrovni usjevi, po pšenici, prije žetve. Dron nosi pedeset kilograma sjemena koje razbaca na četiri hektara u samo deset minuta.

– Za duplo skoro s dronom. Jer možemo preletjeti na drugu njivu na brzinu, a s traktorom tu moraš proći 10 na sat, kazao je Antun Degmeš, Strizivojna.

Umjesto sporih i skupih traktora dovoljno je unajmiti specijalizirani dron. Ideja se svidjela najprije mlađim poljoprivrednicima.

– Sve što mi koristimo, što je bolje i brže i efektivnije, to je nama lakše i nama štedi novac, rekao je Marko Mišić, Strizivojna.

Nakon sjetve, dronovima se kontrolira razvoj novih usjeva, u kombinaciji sa satelitskim praćenjem. S vremenom bi letjelica iznad polja moglo biti i mnogo više.

– On naravno ima spremnik i za tekućinu, pa može raditi primjenu organskih tvari, primjenu folijarnih gnojiva, svega onoga što je dopušteno, pojasnio je Igor Frljužec, Digital Agro.

Nove su tehnologije već tu, samo ih treba upoznati i iskoristiti na pravi način, poruka je i organizatora. Cilj je razvojem konkurentnosti sačuvati domaću poljoprivredu.

– Svake godine imamo po nekoliko novih OPG-ova koji se otvaraju, što je nama iznimno drago i čak imamo zadnjih par godina i OPG-ove koji se okreću i drugim kulturama, rekao je Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna.

Digitalizacija bi mogla biti i presudna u opstanku stanovništva na selu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79