Medicinari Hitne pomoći KS brzom intervencijom snimili trenutak srčanog zastoja i ponovo pokrenuli srce Sarajke

Jučer oko 9 sati u centralnom objektu JU ZHMP KS, zbog bola u predjelu želuca, medicinsku pomoć zatražila je 51-godišnja žena. Zadnjih nekoliko dana imala je tegobe zbog čega je posjetila svog ljekara i radila pretrage ali se bol pojačao zbog čega je zatražila pomoć u ZHMP KS, koji su joj spasili život brzom intervencijom.

-Zbog navedenih tegoba pacijentica se prima na pregled te se uradi i ekg-e nalaz na kojem se očitaju znaci Akutnog koronarnog sindroma, zbog čega se pacijentica, u prostoriji za opservaciju potencijalno vitalno ugroženih pacijenata, priprema za transport.

U roku od 5 minuta pacijentici je ordinirana potrebna terapija a u toku snimanja kontrolnog ekg snimka, doživljava srčani zastoj. Pacijentica je bez svijesti, pulsa i disanja, zbog čega naši uposlenici, uz pomoć opreme sa reanimacionih kolica, odmah započinju napredne mjere održavanja života. Nakon provedenih mjera reanimacije i isporuke elektro-šoka, srce naše sugradjanke ponovo je zakucalo. Ubrzo nakon toga pacijentica počinje samostalno da diše te dolazi svijesti. Neznajući šta joj se desilo navodi da je dobro i da nema više one boli zbog koje je došla. Nakon stabiliziranja vitalnih parametara, uz medicinski nadzor i kontinuiranu kontrolu stanja, pacijenticu predajemo kolgama KUMa KCUSa na daljni tretman. Pacijentica je svjesna, komunikativna, sa stabilnim vitalnim parametrima, naveli su iz Hitne pomoći KS.

Našoj sugradjanki želimo brz i uspješan oporavak, a “Herojima u crvenom” iskrene čestitke na još jednom spašenom životu.

Pacijentica je nakon herojskog podviga smještena na Klinici za bolesti srca KCUS-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79