Ministar Helez najavio dolazak borbenih vozila iz Turske u Zenicu

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, najavio je dolazak četiri borbena transportera iz Turske u Zenicu.

Ova objava uslijedila je nakon njegove posjete općini Kakanj, gdje je održao sastanke s predstavnicima boračkih udruženja i položio cvijeće na Spomen parku šehidima iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, kao i ispred Spomen obilježja poginulim partizanskim borcima iz Drugog svjetskog rata.

Helez je također posjetio RMU Kakanj, naglašavajući važnost rudnika za energetsku odbranu Bosne i Hercegovine. Istakao je kako su Kakanj i Zeničko-dobojski kanton ključni energetski centri, uz Tuzlu i Tuzlanski kanton.

“Posjetio sam RMU Kakanj kako bih se upoznao s radom i problemima, te kako bismo vidjeli na koji način možemo pomoći na državnom i federalnom nivou. Rudnik Kakanj čekaju bolja vremena s novim rukovodstvom,” rekao je Helez.

Tokom posjete, Helez je podijelio informacije o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u zemlji s predstavnicima boračkih udruženja. Naglasio je značaj međunarodne podrške i najavio nabavku borbene opreme, što je prvi put od osnivanja Oružanih snaga BiH.

“Ugovori za prva četiri borbena transportera iz Turske su potpisani. Ovi transporteri su namijenjeni za Deklarisanu bataljonsku grupu lake pješadije sa sjedištem u Zenici, koja je najmodernija i najopremljenija jedinica u skladu s NATO standardima,” izjavio je Helez.

Ministar Helez također je naglasio da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH spremni na sve izazove te da građani mogu biti sigurni u stabilnost i spremnost ovih institucija. Također je komentirao utjecaj sankcija na Milorada Dodika, izražavajući uvjerenje da će one dovesti do njegove političke marginalizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79