Mladić rođen u Njemačkoj pokrenuo biznis u BiH: Izvoz mjeri u tonama

U srcu Tešnja, mjestu koje odiše prirodnim ljepotama, rađa se priča o uspjehu koja spaja ljubav prema domovini i poslovnu viziju. Jusuf Ahmetlić, rođen u Njemačkoj, odlučio je iskoristiti bogatstvo prirode Bosne i Hercegovine kako bi stvorio respektabilnu kompaniju nazvanu “Bonatura”. Ova kompanija, osim što donosi prirodne proizvode u BiH, također osvaja tržišta u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Pokrenuta 2016. godine, Bonatura se bavi sakupljanjem, preradom i prodajom šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva. Jusufova ideja je proizašla iz ljubavi prema domovini i prirodnim resursima koje BiH nudi. Sakupljači širom zemlje skupljaju ljekovito bilje poput kadulje, lipe, zove, šipka te raznih drugih biljaka koje se potom obrađuju i prodaju. Osim organske kvalitete, Bonatura ističe da proizvodi dolaze iz ekološki čistih dijelova BiH.

Dok je Bonatura uspostavila mrežu sakupljača i kooperanata diljem zemlje, ova kompanija ima dalekosežne planove. Proizvodi se izvoze u Njemačku, Austriju i Švicarsku te su se probili do proizvođača začina, čajeva i farmaceutskih kuća. Jusuf Ahmetlić, čija komunikacijska vještina obuhvaća čak četiri jezika, svojim je znanjem osigurao prisutnost Bonature na konkuretnim tržištima.

Dok Bonatura raste, ona ne samo da stvara ekonomske prilike za svoje zaposlenike, već i za više od 200 registriranih sakupljača i njihovih obitelji. Ova kompanija nije samo poslovna priča; ona je priča o tome kako se vjera u domovinu i odlučnost mogu spojiti kako bi stvorili uspješan poslovni model.

Jusuf Ahmetlić rođen je u Njemačkoj, gdje je odrastao, školovao se i završio ekonomski fakultet.

“Dobili smo srijemoš iz Bosne, koji slovi kao kvalitetan i veoma zdrav, što nas je navelo da razmišljamo i o drugim prirodnim resursima. Istražili smo što naša priroda nudi došli na ideju da pokrenemo proizvodnju u Bosni i Hercegovini, u rodnom kraju svojih roditelja”, priča Ahmetlić.

Bio je to razlog da ga načelnik Općine Tešanj posjeti u njegovoj kompaniji i da razgovara s njim o iskustvima pokretanja biznisa.

Jusuf je rođen 1994. godine.

“Odrastao sam u Njemačkoj ali sam uvijek bio vezan za Bosnu i Hercegovinu. Nastojao sam napraviti neku pozveznicu BiH sa Njemačkom, jer volim i jednu i drugu državu. Imamo veliko prirodno bogatstvo u ljekovitom bilju, a s druge strane postoji interes na njemačkom tržištu za takvim proizvodima. Otac i majka su bili cijelo vrijeme podrška i zajedno smo uspjeli pokrenuti i kreirati jednu respekatibilnu kompaniju”, ističe Jusuf.

Danas Bonatura izvozi više desetina tona ljekovitog bilja i šumskih plodova većinom, tj. 95%, u Njemačku, Austriju i Švicarsku. Osim prirodnih blagodeti koje Bosna i Hercegovina nudi, Jusuf je iskoristio i svoje komunikacijske vještine, jer govori četiri jezika, a koje se odlično uklapaju u način poslovanja na ovim tržištima. Kupci su proizvođači začina, čajeva te farmaceutske kuće.

Bonatura je razvila mrežu sakupljača ljekovitog bilja i šumskih plodova po čitavoj Bosni i Hercegovini. Za sada se radi o više od 200 registriranih berača i njihovih obitelji koje žive od toga. Najviše se izvozi kadulja, lipa, zova, šipak, kopriva, uva, kunica, list kupine, verem, itd.

“Imamo oko 100 različitih proizvoda. Osim bilja, tu je i sušeno šumsko voće, borovnica, brusnica, smreka, zatim gljive, začini, itd. Važno je istaknuti da se radi o 100% organskim i samoniklim proizvodima, i kako mi to volimo naglasiti, prirodno i zdravo iz ekološko najčistijih dijelova Bosne i Hercegovine, sa obronaka masiva naših planinskih ljepotica i prelijepih dolina. Bosna i Hercegovina spada u red kontinentalno – mediteranskih zemalja, u najvećem dijelu nezagađena štetnim industrijskim utjecajima. Zato nam je veoma važno da razvijamo ekološku svijet kao nešto što je bitno za sve nas. Svjesni smo naših prednosti, a hvala Bogu, toga su svjesni i naši kupci”, objašnjava Jusuf.

Bonatura trenutno broji sedam zaposlenih sa tendencijom rasta i proširenja kapaciteta. Zajedno sa sakupljačima i kooperantima svi oni isporučuju više od 100 tona proizvoda na tržište. Svim zainteresiranim kupcima proizvodi će biti dostavljeni izravno na upit.

“Vi ste Bosna i Hercegovina u malom. Iz svakog njenog dijela pronašli ste ono najbolje. Drago nam je da smo danas ovdje. Ovdje je riječ o inovativnom biznisu, u kojem su se spojili mladost i znanje. Razlog za dodatno zadovoljstvo je taj što je Jusuf Ahmetlić i njegova obitelj sa njihovom Bonaturom primjer koji unatoč trendu odlaska, zapravo prkosi svemu onome negativnom što često vidimo i čujemo oko nas. Jusuf je dokaz da to nije tako. Jusuf je rođen u Njemačkoj, obrazovao se tamo, stekao znanje i na osnovu vlastite procjene ocijenio da su šanse za uspjeh korištenjem konkurentskih prednosti koje pružaju Tešanj i Bosna i Hercegovina, veće i bolje. Odlučio se za pokretanje biznisa u svojoj domovini i to je ono što ga svrstava u sve one mlade i uspješne ljude koji čine budućnost Tešnja i Bosne i Hercegovine”, poručio je na kraju razgovora sa Jusufom Ahmetlićem načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Projektom “I oni su budućnost Tešanja” Općina predstavlja mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

Više o kompaniji Bonatura d.o.o. možete saznati na https://bonatura.ba/ BONATURA d.o.o. obiteljska je tvrtka sa sjedištem u Tešnju. Osnovana je 2016. godine s ciljem da bogatoresursnu i nezagađenu prirodu Bosne i Hercegovine predstavi njemačkom i europskom tržištu. Osnovna djelatnost je sakupljanje, otkup od iskusnih sakupljača, prerada i prodaja šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva. U objektu cca. 1500m2, koji raspolaže sa više rashladnih komora, sušarom, sjeckalom i mnogim drugim pratećim inventarom koji čini profesionalnu liniju za obradu, obrađuju se i suše prvoklasne sirovine po HACCP standardu. Tvrtka posjeduje i OK certifikat koji garantira da su njeni proizvodi organski, prenosi Biznis Info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79