MUP KS o hapšenju ispred “Avaz Twist Towera”: Od P. S. oduzeti pištolj i municija, kontrolirano šest osoba odranije poznatih policiji

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oglasili su se saopćenjem povodom jučerašnjeg hapšenja ispred “Avaz Twist Towera”.

– Policija Kantona Sarajevo je, postupajući po telefonskoj dojavi i određenim saznanjima operativne prirode, dana 6. 5.2021.godine poduzela preventivne aktivnosti iz svoje nadležnosti na sprečavanju ugrožavanja sigurnosti novinara medijske kuće „Avaz“, kojom prilikom je navedenog dana oko 13.30 sati na lokalitetu „Avaz Twist Towera“u ul. Tešanjska, područje općine Centar Sarajevo, izvršena kontrola i provjera šest lica i tri vozila, a koja lica su od ranije poznata policijskim organima.

Keljmendi za CH: Nemam nikakve veze sa hapšenjem u Sarajevu! Dijete mi je u šoku, tužit ću sve!

Tom prilikom kod lica P. S. (1983) iz Šekovića pronađen je jedan pištolj marke „Smith&Wesson“ M59 sa dva okvira i ukupno 32 komada metaka kalibra 9 milimetara, za koji isti ima izdato odobrenje nadležnog organa na čijem području je nastanjen. Daljnjim radom je utvrđeno da je navedeno lice počinilo prekršaj iz člana 38. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije na području Kantona Sarajevo, zbog čega je istom privremeno oduzeto oružje i municija, te će protiv lica P. S. biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

U prostorije Druge PU pristupio je novinar navedene medijske kuće i podnio prijavu da je na njegovu štetu dan ranije izvršeno krivično djelo iz člana 183. KZ F BiH (ugrožavanje sigurnosti), o čemu je upoznat i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pod čijim nadzorom policijski službenici Uprave policije nastavljaju rad na potpunom rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za događaj sa obilježjem navedenog krivičnog djela – saopćeno je iz MUP-a KS.

Napominju da je policija Kantona Sarajevo u potpunosti spremna, posvećena i opredijeljena štititi ličnu i imovinsku sigurnost građana i posjetilaca Kantona Sarajevo, posebno novinara i njihovih prava u vršenju novinarskog poziva zasnovanog na profesionalnim osnovama i u okviru garantovanih medijskih sloboda.

– Sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo pozivamo na saradnju sa policijom, te da policiji Kantona Sarajevo prijave svaki vid ugrožavanja, prijetnji ili ucjena kojima su eventualno izloženi od bilo kojeg pojedinca ili grupe sklone vršenju krivičnih djela – saopćili su iz MUP-a KS.

Akcija sarajevskih specijalaca ispred Avaz Twist Towera zbog prijetnji novinaru

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79