Najveće gradilište u BiH: Ubrzavaju se radovi na čak 50 kilometara

Najveće gradilište u BiH: Ubrzavaju se radovi na čak 50 kilometara


Radovi na izgradnji autoputa 5C nastavljaju se uprkos mnogim izazovima u zemlji. Radna aktivnost je evidentna na gradilištima kako na jugu, tako i na sjeveru zemlje.

U ovom trenutku fokus je na izgradnji 61 kilometra moderne autoceste, pri čemu je gradilište dužine 50 kilometara od Zenice prema sjeveru jedno od najaktivnijih. Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je sastavni dio dionice od Doboj Juga do sjevera Zenice, dužine 5,5 kilometara, posebno se ističe jer je veći dio smješten u objektima poput tunela i mostova.

Najizazovniji segment pred radnicima je tunel Golubinja, najduži na Koridoru 5C, s jednom cijevi koja se proteže otprilike 3600 metara.

Na dionici Medakovo – Ozimice, koja se proteže kroz 21 kilometar ravničarskog terena, radnici se suočavaju s drugačijim izazovima poput regulacije vode i izgradnje tunela.

Na dionici Putnikovo brdo – Medakovo također se aktivno radi. Tunel Putnikovo brdo 2 – Medakovo čini dio budućeg koridora duljine 8,5 km. S ciljem da sve bude dovršeno prema predviđenom roku 2025. godine, na ovom dijelu se svakodnevno angažira oko 300 radnika.

Prema najavama Autocesta Federacije BiH, idućeg mjeseca planira se početak radova na posljednjoj dionici od Maglaja do Žepča, dulžne 12 kilometara (Ozimice – Poprikuše), čime će kompletno sjeverno područje Koridora 5C kroz Federaciju BiH biti obuhvaćeno izgradnjom. Ovaj projekt će, po završetku, predstavljati ključnu saobraćajnu arteriju zemlje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija