Napači na Kosovu imali mitraljez sa nitroglicerinom kojeg koristi Vojska Srbije

 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja otkrio je nove detalje o terorističkom napadu Kosovu koji se desio prije tri dana u manastiru Banjska i u kojem su poginuli jedan kosovski policajac i četvorica napadača.

U intervjuu za “Euronews Albania”, Svečlja je rekao da su srpski napadači koji su ubili policajca Afrima Bunjakua, a kasnije su zarobljeni u manastiru Banjska s velikim arsenalom oružja, imali za cilj destabilizaciju sjevernog dijela Kosova i proglašenje autonomije duž rijeke Ibar.

Grupu je navodno predvodio Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, a prema Svečljinoj tvrdnji, oni su djelovali po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pronađeno oružje, koje je ocijenjeno kao vojne kvalitete i koje dolazi iz Srbije, bilo je dovoljno za opremanje vojske od 200 ljudi, što sugerira ozbiljan plan destabilizacije.

Svečlja je otkrio da je plan grupe bio premjestiti se južnije od linije rijeke Ibar i onemogućiti kosovsku policiju da slobodno operiše, a potom proglasiti neku vrstu autonomije ili drugog statusa. Ministar unutrašnjih poslova Kosova je uporedio ovu situaciju sa sličnim događajem iz 2014. godine u Donbasu, ističući sreću što je ova akcija spriječena. Nažalost, kako kaže, jedan policajac je izgubio život, ali je spreiječeno veće krvoproliće.

Akcija nije okončana nakon hapšenja napadača, budući da su pronađeni dodatni kamioni s oružjem. Pronađeno oružje, koje se procjenjuje na oko pet miliona eura, dodatno povećava ozbiljnost situacije.

“Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protivtenkovskih mina, više protivpješadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez sa nitroglicerinom nije ni u posjedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz magacina Srbije”, rekao je Svečlja.

Svečlja je također naglasio da su napadači koristili težak teren i prerušavali se kao osoblje KFOR-a kako bi prevezli oružje na Kosovo. On je obećao da će, zajedno sa međunarodnim partnerima, zahtijevati izručenje svih osoba koje su bile uključene u ovaj napad na kosovsku policiju.

Ovaj napad, prema Svečlji, čini dio šireg plana za destabilizaciju sjevernog Kosova i promjenu situacije na terenu, ili čak izazivanje regionalnog konflikta kako bi se pritisnula međunarodna zajednica na intervenciju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79