Naredne sedmice posmatrački let “Otvoreno nebo” nad BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, organizira posmatrački let nekoliko europskih zemalja u skladu s međunarodnim sporazumom “Otvoreno nebo”. Let će se održati od 22. do 26. aprila, a građani se obavještavaju o najavljenim aktivnostima.

U sklopu aktivnosti, avion vazduhoplovnih snaga Savezne Republike Njemačke bit će zadužen za izvršenje posmatračkog leta. Ovaj let, koji će se provoditi u saradnji s međunarodnim inspektorima i pratećim timom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te Ministarstva komunikacija i transporta, ima za cilj pribavljanje podataka o vojnim snagama i aktivnostima, prema odredbama ugovora.

Sporazum “Otvoreno nebo” omogućava zemljama članicama snimanje teritorija iznad kojih se obavljaju posmatrački letovi, s ciljem izgradnje i razvijanja povjerenja među članicama.

Bosna i Hercegovina pristupila je ovom ugovoru 2003. godine te aktivno sudjeluje u realizaciji posmatračkih letova kako iznad vlastite teritorije, tako i iznad teritorija drugih zemalja članica.

Ovaj posmatrački let predstavlja nastavak saradnje Bosne i Hercegovine s ostalim članicama u okviru međunarodnih bezbjednosnih aranžmana te potvrđuje predanost zemlje očuvanju stabilnosti i sigurnosti u regiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79