Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću pred Sudom BiH

U srijedu, 19. juna, na Sudu BiH biće održan nastavak suđenja predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.

Na posljednjem ročištu, održanom 22. maja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predstavilo je materijalne dokaze protiv optuženih. Sud BiH je odbio zahtjev Dodikove odbrane da se kao svjedok pozove visoki predstavnik Christian Schmidt. Sutkinja Sena Uzunović je prihvatila prijedlog Odbrane da kao svjedoci budu saslušani Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, i Jelena Pajić-Baštinac, pravna savjetnica Dodika.

Dio materijalnih dokaza uključuje dokumente s Bonske konferencije koji se odnose na ovlasti visokog predstavnika.

Dodikov advokat, Goran Bubić, ponovo je pozvao Tužilaštvo BiH da odustane od optužnice, tvrdeći da je Schmidt “stranac”, a ne izabrani visoki predstavnik.

Optužnica tereti Dodika i Lukića da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjoj Luci, svjesni odluka visokog predstavnika, nastavili zakonodavne postupke ne primjenjujući i ne provodeći te odluke.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je donio odluke kojima se spriječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79