Nazire li se legalizacija kanabisa u BiH?

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) predložila je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine izmjene u Listi opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljkama iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursorima. Ova izmjena bi značila da kanabis i njegovi derivati budu uklonjeni iz liste zabranjenih supstanci i umjesto toga budu stavljani pod strogom kontrolom.

Odluka o izmjeni se temelji na potrebi za omogućavanjem pristupa kanabisu u medicinske svrhe. U obrazloženju predložene odluke se navodi da trenutno kanabis i njegovi derivati, kao i pripravci koji ih sadrže, spadaju u kategoriju zabranjenih supstanci prema trenutnoj regulativi. To znači da se ne mogu legalno koristiti u Bosni i Hercegovini u medicinske svrhe, što ograničava pristup pacijentima potrebnim lijekovima.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine prepoznaje značaj i važnost omogućavanja pacijentima pristup potrebnim lijekovima te se ova izmjena predlaže kako bi se usklađivanje s međunarodnim konvencijama o opojnim drogama i preporukama Komisije Ujedinjenih nacija za opojne droge.

Iako je ekspertna radna grupa pri Vijeću ministara BiH već 2016. godine dala zeleno svjetlo za medicinsku upotrebu kanabisa, promjena zakonodavstva u vezi s legalizacijom kanabisa za medicinske svrhe još nije provedena u praksi.

U BiH postoje pacijenti koji vide kanabis i njegove derivate kao mogućnost za poboljšanje njihovog zdravlja, ali trenutno moraju posezati za ilegalnim metodama kako bi došli do ovih proizvoda. Iz ALMBiH naglašavaju važnost osiguranja pristupa ovim lijekovima pacijentima koji ih trebaju, a izmjena zakona o opojnim drogama može biti prvi korak prema tome.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79