Nevrijeme uništilo porodični biznis: Vlasnici OPG-a u suzama

Nakon prolaska jakog vjetra kroz Novu Pisanicu, porodica Merca doživjela je potpuni slom. Ovčarsko poljoprivredno gazdinstvo porodice, koje je bilo temelj njihove egzistencije, gotovo je potpuno uništeno.

Prema riječima Vedrana Merca, sina vlasnika OPG-a Steva Merca, šteta je velika: dvije štale su potpuno okrenute, pet ovaca je poginulo, a pet ih je teško povrijeđeno.

Vedran je emotivno iznio svoje utiske nakon katastrofe koja je zadesila njihovu porodicu: “Kada sam došao i vidio što je vjetar učinio, skoro me šlagiralo. Zatekao sam ovce ispod betona, bilo je mrtvih, pa su kolege došle nama u pomoć.”

Dodao je da je njihova porodica uložila sve što su imali u ovaj OPG te da su čak podigli kredit kako bi ga upogonili, budući da su sredstva koja su dobili od države bila nedovoljna.

Porodica sada stoji pred izazovom obnove svega što je uništeno.

Stevo Merca je izrazio veliku tugz zbog gubitka: “Sve što smo stekli i uložili, sad treba graditi novo. Ne znamo kako ćemo. Osigurano nemamo, vidjet ćemo kako ćemo i otkud dobiti sredstva. Moramo vidjeti što se da spasiti, a što ne.”

Načelnik općine Fradi Pali obećao je pomoć porodici Merca u obnovi njihovog OPG-a.

“Općina će učiniti sve što može. Znamo za ovu vrijednu porodicu, znamo da su mladi i djeca ostali raditi na porodičnom gazdinstvz, što je rijedak primjer. Nećemo dopustiti da ova farma propadne, ići ćemo i prema Županiji i Ministarstvu.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79