Nikšić oštro: Novalićev zakon o radu moramo promijeniti, radnike je pretvorio u rentacar vozila

Nikšić oštro: Novalićev zakon o radu moramo promijeniti, radnike je pretvorio u rentacar vozila


FBiH vlada, predvođena Nerminom Nikšićem, odradila je polovinu svog mandata. Iako se često ne primijete zbog stalne buke koju stvara opozicija okupljena oko SDA, podaci pokazuju značajne pomake.

Revizorski izvještaj koji ukazuje na deficit u budžetu postao je glavna tema posljednjih dana. Dok je opozicija tvrdila da nedostaje pola milijarde KM, lideri Trojke su nedavno pružili detaljna objašnjenja o situaciji.

Redakcija Raporta je o tome razgovarala sa premijerom Nikšićem.

Na press konferenciji lidera Trojke, pažnju je privuklo pitanje deficita u budžetu i optužbe opozicije o nestanku pola milijarde KM. Opozicija, predvođena SDA, već mjesecima plasira tvrdnje o enormnom zaduživanju Federacije BiH, iako su dobro svjesni da bi svako zaduženje mimo usvojenog budžeta bilo krivično djelo. Federacija nije dodatno zadužena, a javni dug je čak smanjen na 20,86% BDP-a, što je lako provjeriti. Revizori su sugerirali rebalans budžeta, ali svi troškovi za 2023. godinu su uredno izmireni, uprkos kritikama opozicije, govorio je Nikšić.

Dodao je još da je prethodna vlast koristila “kreativan pristup” u planiranju budžeta, umjesto da prikaže stvarno stanje. Budžet za 2023. predvidio je suficit od 200 miliona KM, iako su svi bili svjesni da ta stavka ne postoji, već je služila za prikrivanje razlike između prihoda i rashoda. Iako smo od početka znali za te manipulacije, fokusirali smo se na rješavanje problema, umjesto da se bavimo kritikama prethodnika. Na press konferenciji smo o tome detaljno govorili, ali suština je da su ti podaci bili nerealni.

Prihodovna strana budžeta uključivala je nerealnu stavku prodaje potraživanja od 100 miliona KM, koja se ponavljala svake godine, ali nikada nije bila ostvarena. Ova stavka, zajedno s lažnim suficitom, korištena je za prikrivanje manjka između prihoda i rashoda. Kada se tome dodaju neostvareni prihodi od 183 miliona KM iz JP Autoceste i neplanirani rashodi od 67 miliona za neratne invalide, dolazimo do spominjanih pola milijarde KM. Uz to, nisu uplaćene dividende BHT-a od 35 miliona, dok je preko 300 miliona otišlo na redovne isplate penzija. Povećali smo rashode u socijali i zdravstvu, čime smo uspješno završili budžetsku 2023. godinu.

U prethodnom periodu, Vlada FBiH se fokusirala na ispunjavanje budžetskih obaveza bez osvrta na prethodnike, a zasluge za to pripadaju premijeru, njegovim zamjenicima i resornim ministarstvima. Iako ekonomski analitičari i MMF kritiziraju budžetski deficit, Vlada nije pristala na prijedloge MMF-a za smanjenje plata i povećanje kamatnih stopa, uz podršku sindikata i Agencije za bankarstvo.

Što se tiče odnosa entiteta, Vlada FBiH se ne takmiči s Republikom Srpskom, već radi na poboljšanju ekonomskih uslova u cijeloj zemlji. Prioritet su nova radna mjesta, bolji uslovi rada i povećanje investicija. Unatoč kritikama opozicije, ekonomska reforma napreduje, a Federacija ostaje vodeći ekonomski pokretač u BiH.

Novalićev Zakon o radu mora biti izmijenjen. Prethodna vlada je ovim zakonom tretirala radnike kao privremenu robu, omogućavajući poslodavcima da ih angažiraju na kratke rokove. To je olakšalo odlazak mnogih u inostranstvo, što je rezultiralo masovnim egzodusom radne snage. Kao opozicija, upozoravali smo na loše posljedice tog zakona, kao i Zakona o PIO, koji su donijeli siromaštvo penzionerima i razdvojili porodice. Sada smo odlučni da reformom Zakona o radu vratimo dostojanstvo radnicima, prekinemo zloupotrebe ugovora na neodređeno i omogućimo mladima bolju budućnost u svojoj zemlji. Potrebno je i privući više stranih investicija putem EU integracija i stabilnog pravnog sistema, kako bismo poboljšali odnos zaposlenih u odnosu na broj penzionera.

Na državnom nivou, iako je došlo do kašnjenja u reformskim procesima, vjeruje se da će se dogovor postići. Kritike međunarodnih aktera, poput SAD-a, shvaćaju se ozbiljno, ali Vlada zadržava svoje pozicije u skladu s interesima zemlje. Očekuje se da će građani prepoznati napore Vlade u rješavanju lokalnih problema na predstojećim izborima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija