Novalić jedno, Pfizer drugo: Ako pregovaraju “samo s državom”, kako su razgovarali i s entitetima

Dok iz Vlade FBiH konstantno poručuju da Pfizer i dalje insistira na pregovorima isključivo i direktno s državom, demantuju ih činjenice da su predstavnici iste vlade u više navrata već obavljali razgovore s predstavnicima ove američke farmaceutske kompanije.

“S obzirom na to da Pfizer i dalje insistira na pregovorima direktno s državom, hitno ćemo zatražiti od Vijeća ministara BiH da se država odmah uključi u pregovore za potrebe nabavke vakcina za Federaciju”, izjavio je jučer premijer Fadil Novalić.
Idući putem logike, da Pfizer ne želi razgovarati s entitetima, zasigurno ne bi imali već nekoliko sastanaka s entitetskim zvaničnicima o temi nabavke vakcine Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa.

No, pitanje je kako Pfizer insistira na pregovorima direktno s državom ukoliko je poznato, što je potvrdio i ministar zdravstva Vjekoslav Mandić 21. oktobra prošle godine, da su predstavnici Ministarstva zdravstva FBiH imali sastanak sa zvaničnicima Pfizera i dogovarali nabavku.

“Potpisali smo, odnosno oni zahtijevaju predugovor o povjerljivosti naših razgovora. Pribilježili smo se za vakcinu. Imamo još jedan razgovor, kada ćemo potpisati protokol o priključenju nabavci te vakcine” rekao je Mandić u jesen prošle godine.

Potom su na konferenciji za medije početkom ovog mjeseca Fadil Novalić i pomoćnik Federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez poručili da Pfizer “donedavno nije želio ni pregovarati s entitetima, već su tražili isključivo kontakt s državnim nivoom. No, da to nije bila istina, potvrdio je demanti Čerkeza nedugo nakon tog obraćanja javnosti.

“Pfizer je bila prva kompanija s kojom smo razgovarali još u augustu 2020. godine i koja se jako angažuje da nam dostavi vakcine u BiH. Imaju vrlo proaktivan pristup prema FBiH i svim ostalim institucijama u BiH”, rekao je.

Da su se razgovori nastavili govori podatak da su predstavnici Pfizera ovog mjeseca obavili sastanak sa članovima ad hoc tima za nabavku vakcina koje je formirala Vlada FBiH.

  "Smrtnost od virusa nadmašuje stopu ubijanja tokom rata"

Slijedom Novalićeve izjave da Pfizer traži isključivo državne zvaničnike kao stranu za sastanak, pitali smo američku kompaniju za komentar.

“U razgovorima smo s vladama širom svijeta, a također smo obavili razgovore s državnim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i Ministarstvo zdravstva Federacije BiH (naknadno i s ad hoc tijelom) te Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, a kako bismo u najkraćem vremenu osigurali sve neophodne informacije po pitanju Pfizer BioNTech vakcine. Konstantno smo na raspolaganju i ulažemo maksimum napora kako bismo sa svoje strane učinili sve da bi vakcina bila dostupna građanima Bosne i Hercegovine što je prije moguće. Kompanije Pfizer i BioNTech se zalažu da osiguraju vakcine kako bi se zadovoljile globalne potrebe javnog zdravlja”, navodi se u odgovoru portalu Klix.ba.

Dakle, jasno se kaže da su predstavnici ove kompanije razgovarali s nadležnima u oba bh. entiteta o nabavci vakcina.

Kako saznajemo, iako je okvirna Pfizerova politika da sklapa ugovore samo s državnim vladama, zbog kompleksnosti ustroja BiH pokušali su “izaći ususret” Bosni i Hercegovini i pronaći odgovarajući modalitet za sve strane.

Također, pitanje koje se nameće je iz kojeg razloga je novo tijelo za nabavku vakcina koje je formirala Vlada FBiH jučer išlo u Ambasadu SAD-a u BiH na razgovor o temi nabavke Pfizerovih vakcina, ukoliko svi dobro znaju da se u Sarajevu, samo nekoliko stotina metara od sjedišta Američke ambasade, nalazi predstavništvo Pfizera u Bosni i Hercegovini, s kojim su već razgovarali federalni zvaničnici, više puta.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79