Nove cijene na benzinskim pumpama u BiH: Evo koliko će koštati benzin, a koliko dizel

Litar dizela na benzinskim pumpama u Banjoj Luci koštat će u prosjeku 2,57 KM, a benzina 2,69 KM, a novi cjenovnici mogu da se očekuju početkom predstojeće sedmice.

Veće cijene, nakog dužeg perioda mirovanja, najavili su u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS.

“Proteklih mjesec dana na tržištu imamo konstantan rast rafinerijskih cijena, koje se još uvijek nisu odrazile na maloprodajne cijene na benzinskim stanicama. Pritisnuti visokim ulaznim cijenama, maloprodajni distributeri naftnih derivata primorani su da povećaju cijene u visini od 0,05 do 0,10 КM po litri u zavisnosti od regije”, kaže Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za Srpskainfo.

Uzrok poskupljenja je, kako kaže, rast cijena derivata na svjetskom tržištu, koji je prouzrokovan smanjenjem proizvodnje od strane Rusije i Saudijske Arabije, kao i sezonski efekat koji je doveo do povećanja potražnje za naftnim derivatima u Evropi.

Rekordne cijene naftnh dervata u RS bile su u julu prošle godine kada je litar goriva na benzinskim pumpama koštao više od 3,60 KM.

Cijene goriva počele su vrtoglavo da skaču nakon rata u Ukrajini, a što je uticalo na vsoku stopu inflacije koja se ni danas ne smiruje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79