Nurija za CH: “Ja neću da bježim, ostavio sam finu platu, auto, stan i vraćam se u BiH!

Redakciji portala Crna-Hronika obratio se Nurija Kadrić rodom iz Tešnja, a svoj životni vijek proveo je u Švedskoj. Svoje zapažanje o odlasku mladih iz BiH, zabilježio je na svom Facebook profilu.

Njegovu priču prenosimo u cijelosti:

“Gledam svi negdje iz naše domovine odlaze naše prelijepe Bosne i Hercegovine. Znate kako sad ću vam ja nešto ispričati….

“Ja ni za jedan drugi dom osim Tešnja nisam znao. Tu su me svi znali i ja sam isto tako tu svihu znao. Uvijek sam se osjećao tu kao kod kuće, ustvari tu je moje.. Dok nisam otišao u bolji svijet, slučajnost pa završi u Skandinaviji gdje sam vidio i otvorio svoje oči šta ustvari ima u Europi i većinom širom svijeta jer mnoge sam države obišao. Nakon 5 godina sam shvatio da je naša država malo zaostala a što je najgore naša mlada generacija odlazi i nemamo napretka. Ja neću da budem taj koji bježi nego moramo se suočiti sa stvarnosti moramo neku reformu napraviti da ova mlada generacija ne bježi! Evo ja sam ostavio Skandinaviju! Sve je tamo fino, fina je plata, dobar je posao, voziš dobro auto.


“Ali to nije moj dom ja sam odrastao u Bosni i Hercegovini jer je tu moja kuća tu je moj narod ja hoću da se borim za svoj narod i zato se vraćam u svoju Bosnu i Hercegovinu kako bih bilo šta učinio za dobrobit države Bosne i Hercegovine i moje domovine jer nema ništa važnije osim tvoje porodice vjere i domovine! Naša mlada generacija odlazi – hoće nešto da ostvare bore se kako bi poboljšali sebi financijsku situaciju. Ja sam tako isto razmišljao došao sam do hajmo reć vrha nečeg. Ima se stan, ima se dobro auto. Imam sve ali nije to to – vozi se skupo auto ma sve je to lijepo ali sam skontao ma da sam najbogatiji čovjek na dunjaluku u nekoj tuđoj zemlji a vamo da jednostavno živim u svojoj domovini radije bi živio u svojoj domovini jer sam ja vidio šta je to, šta je bijeli svijet i skontao sam: Srce je jedino zadovoljno kad je kod kuće jer mi smo stvoreni od te zemlje tu gdje smo rođeni! Ta nas zemlja zove sebi, džaba ti jesi u tuđini ali svi misli su ti upereni prema svojoj domovini. Kada ujutro ustaneš malo čačkaš novine ili televiziju ili telefon ne gledaš dešavanja u toj zemlji gdje si nego odakle si došao i svaki korak svako razmišljanje je upereno u našoj prelijepoj domovini. Evo ja dobio sam i državljanstvo Švedske i pasoš njihov i sve ali šta je tu.” izjavio je Nurija za portal Crna-Hronika.

“Zanimljivo pasoš ti je malo jači moreš malo više putovati bez ograničenja i šta je tu. Sad zanimljivo evo i auto i stan i novac jel to zanimljivo nisam ništa imao sve sam ostvario sam uz pomoć Boga ali nije to to. Žao mi kad gledam tolika mlada generacija odlazi iz Bosne i Hercegovine sve te osobe bi ja nazvao jedna vrsta kukavica jer se boje nečeg što ne postoji. Boje se nekog straha koji ne postoji taj strah i šta ja sad trebam da započnem kao neku porodicu i novi život u Švedskoj. Da radim od 8 do 17:00h da ide se na posao i tako da živim i da ostarim u ovoj zemlji ali većina koji odu žive, steknu sve i sve čekaju neki dan. Neki trenutak i razmišljaju kako će se opet nekad vratit u Bosnu i Hercegovinu. Obišao sam mnogo zemalja i u svihu je većinom ista priča. Ja kad sam bio mlad došao sam u bolji svijet da steknem nešto na brzinu. Znam jer ja sam vidio da ljepše na dunjaluku nema zemlje od naše Bosne i Hercegovine mnogo sam putovao ovi 5.6 godina, mnoge sam zemlje obišao od istoka prema zapadu od zapada prema sjeveru i svatio sam da nigdje rahatnije ne možeš popiti kahvu popričati s ljudima kao u našoj domovini jer si tu siguran svigdje ove zemlje gdje sam bio je pod velikim stresom svi krive političare, političari su krivi….ne nisu političari krivi krivi ste vi ili mi. – izjavio je ogorčeno Nurija poznatiji kao mađioničar iz Švedske.

Uspješni tešanjski mađioničar zabavlja ljude širom Skandinavije

političari se svi bore da pomognu koliko toliko ali zamisli kad bih svaki političar davao mjesečno svima ono nako eo ti 3000 km nek se nađe svakom građanu pa nije vi mladi to rešenje i život život je da uspiješ u svojoj domovini ja sam mislio joj sad kad ja odem nikad se necu vratit papiri auta stanovi ama sve i šta eo imam to sve i jel to sreća jel to sreća. Reću vam da nije jer nisam sa svojim narodom nema one duhovni emocija eee ovo su jako hladne zemlje gdje god sam bio hladan narod naj više ove godine mi je nedostajalo da u miru i bez stresa prošetam do svoje čaršije i da umiru popijem kahvu ni jedan narod na svijetu nezna uživat kao mi Bošnjaci i Hercegovci zato mladi ne odlazite jer zeznit će te se. Svi u životu pokušajte da nešto ostvarite u vašoj domovini nemojte krivit političare krivite sebe što bježite jer ste kukavice svaki političar pokušaje nešto da napravi ali 300 ljudi jednog političara napadne i šta očekivate da će svima dat polako hajmo svi da se potrudimo hajmo mi političarima da pomognemo da izgradimo naš sistem i našu državu pa ćete vidjeti kako će naša domovina biti naj bogatija na svijetu htijeo sam s vama podijelit malo jer žao mi što odlaze svi a neznaju ustvari gdje idu ja ću pokušati sam sa svojim nastupima koje budem imao širom svijeta da dobro odradim da dobro naplatim i da podijelim svima koji zaista žele podršku nečeg ko god želi nek mi se priključi……

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79