Oboren izvještaj ViK-a iz mandata ministra Hadžiahmetovića, Okerić tvrdi da se desila greška

Skupština Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici nije usvojila izvještaje kantonalnih preduzeća KJKP Toplane-Sarajevo, KJKP Vodovod i kanalizacija, kao ni izvještaj KJKP Sarajevogas za 2020. godinu.

Kako je Faktor pisao, neobično je bilo da većina u Skupštini koju čine zastupnici Trojke, SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde glasaju protiv izvještaja o poslovanju Vodovoda i kanalizacije i rada menadžmenta i direktora kojeg su oni imenovali u prvom dijelu mandata Vlade Edina Forte, Envera Hadžiahmetovića.

Komentirajući jučer za TVSA odluku zastupnika da ne glasaju za izvještaj ViK-a komentirao je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, kazao je da je došlo do greške.

– Nažalost u cilju da objedinimo izvještaje tri komunalna preduzeća desila se greška da su zastupnici negativno glasali kada je upitanju izvještaj Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija. To je jedan od najboljih perioda kada je u pitanju ViK, zato što je u tom periodu direktor bio ministar Enver Hadžiahmetović, gdje to mogu potvrditi i sljedećim činjenicama, u tom periodu otklonjeno je više od 2.000 kvarova, prečistač Butile je stavljen u funkciju a koji već 15 godina nije bio u funkciji i gdje ga je neko samo tek nekom odlukom stavio u sistem, zatim niz slučajeva kada je u pitanju otklanjanje kvarova pojedinaca koji su na neki način destrukcijom pokušavali da spriječe sigurno vodosnabdijevanje, tako da je i to otkriveno. Niz je dobrih stvari koje će sigurno biti prilike da iskomuniciramo u narednim danima – kazao je Okerić pravdajući neizglasavanje izvještaja svog stranačkog kolege Hadžiahmetovića, te nastavio:

– Možda jedna od najvažnijih činjenica koju treba istaći je da je tadašnji direktor Enver i menadžment ViK-a nezakonito smijenjen što je kasnije i sud potvrdio privremenom mjerom i vraćanjem Hadžiahmetovića na funkciju, tako da su to sve činjenice koje govore u prilog kvalitetnom i dobrom radu, međutim dešavaju se greške, u najboljoj namjeri da objedinimo ta tri izvještaja desila se greška i zastupnici su negativno glasali iako nije trebalo – kazao je Okerić za TVSA.

Izvještaj o poslovanju Vodovoda i kanalizacije za 2020. godinu nije podržalo 17 zastupnika, dok je suzdržano bilo devet zastupnika.

Direktor Vodovoda u tom periodu bio je aktuelni ministar komunalne privrede i prostornog uređenja KS Enver Hadžiahmetović (Narod i pravda).

Fortina Vlada je Hadžiahmetovića u prvom dijelu mandata imenovala na ovu poziciju u oktobru 2019. godine na prijedlog Naroda i pravde, da bi bio smijenjen po formiranju Vlade Marija Nenadića, a na njegovo mjesto dolazi Adnan Hodžić.

Nedugo zatim, već u decembru Hadžiahmetović se vratio na mjesto direktora u skladu sa odlukom Općinskog suda, ali se tu nije dugo zadržao jer je prihvatio da bude kandidat a potom i ministar na prijedlog Naroda i pravde u Vladi KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79