Očišćeno turbe “Sedam braće” u Sarajevu nakon vandalskog čina

Turbe “Sedam braće”, historijski i kulturni spomenik u Sarajevu, očišćeno je nakon nedavnog vandalskog napada koji je izazvao veliku ogorčenost među građanima.

Neidentifikovani počinioci su tokom noći oštetili i grafitima išarali turbe, nanoseći štetu ovom važnom simbolu vjerske i kulturne baštine grada. Incident je izazvao brzu reakciju nadležnih službi i lokalne zajednice, koji su zajedničkim naporima radili na sanaciji.

Cijeli objekat je išaran crvenom bojom i na njemu je napisana riječ “širk” što u prevodu predstavlja islamski termin kojim se označava grijeh idolatrije i politeizma.

Velić o išaranom turbetu “Sedam braće”: Ovo je mjesto sadake a ne molitve. Sadaku možete dati gdje hoćete

Gradonačelnica Benjamina Karić je najavila da će Gradska uprava Grada Sarajevo sanirati štetu koja je pričinjena na turbetu “Sedam braće” na Bistriku.

“Sarajke i Sarajlije stoljećima njeguju slobodu, suživot, različitost kultura i toleranciju, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Grad Sarajevo će sutra ujutru sanirati nastalu štetu na turbetu”, napisala je Karić putem svog Facebooka.

Da li zaslužna za ovo gradonačelnica ili ne, saznat ćemo u toku dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79