Oduzimanje vozila – opomena pred isključenje

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) objavila je da vozači u BiH za neplaćene kazne za saobraćajne prekršaje duguju više od 70 miliona KM. U FBiH vozači duguju 46.876.023 KM za saobraćajne prekršaje, u Republici Srpskoj 23.689.398, a u Brčko distriktu više od 3,3 miliona maraka. Prekršaji su, navode u Agenciji, brojni – od vožnje neispravnog vozila, prekoračenja brzine, nevezanja sigurnosnog pojasa i pogrešnog parkiranja.

Deponovanje

Od početka godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a privremeno je oduzelo 68 vozila zbog počinjenih saobraćajnih prekršaja. Vozila su mahom oduzimana od počinilaca najtežih prekršaja ili krivičnih djela i vozača koji su višestruki povratnici u kršenju saobraćajnih propisa ili onih koji u evidenciji imaju veliki broj neplaćenih kazni. Statistike ukazuju da su po tom pitanju najrigoroznije PU Banja Luka i PU Gradiška, koje su od početka godine oduzele 22, odnosno 21 vozilo. Slijedi PU Doboj sa 17, po tri vozila oduzele su PU Prijedor i Zvornik i po jedno PU Mrkonjić-Grad i Istočno Sarajevo, dok policijske uprave Bijeljina, Trebinje i Foča nisu imale oduzetih vozila.

Smatram da oduzimanje vozila kao sredstva izvršenja prekršaja treba da postane pravilo, a ne izuzetak, ističe Nikola Ćopić

– Nakon što se vozilo privremeno oduzme, ono se deponuje pred policijsku stanicu dok nadležni sud ne donese rješenje o vraćanju ili trajnom oduzimanju. Vozila obično budu vraćena čim vozač uplati neplaćene kazne. Cijela procedura ponekad traje veoma dugo, pa vozila nekad mjesecima znaju da leže u policijskom depou. Ipak, vozila najčešće budu vraćena vlasnicima, navode u MUP-u RS-a.

Od početka godine nadležni sudovi su donijeli 11 rješenja o trajnom oduzimanju i jedno rješenje o vraćanju oduzetog vozila. Do sada nije utvrđeno zbog kojih prekršaja ili krivičnih djela su vozila trajno oduzimana. Među privremeno oduzetim vozilima ima i luksuznih poput Audija Q7. To vozilo je 7. septembra oduzeto od banjalučkog privrednika D. G, a vlasništvo je Ć. K. Desetak dana ranije od D. G. je oduzet i Volvo, čija je registracija istekla u martu. Kao razlog oduzimanja je, pored istekle registracije, navedeno i to je D. G. vozačka dozvola istekla čak 2017. godine, dok u registru ima više neplaćenih kazni.

U Tesliću je od D. G. oduzet Audi A6, zbog neplaćenih kazni od 2.225 KM po 24 prekršajna naloga. Automobil BMV, koji je vrijedan oko 30.000 KM, u avgustu je privremeno oduzet od J. Z. koji je vozio bez položenog vozačkog ispita, a zbog istog prekršaja je čak sedam puta kažnjavan. Od S. A. iz Modriče je oduzet Golf zato što nema vozačku dozvolu, dok u registru ima 34.150 KM neplaćenih kazni. Od O. P. je oduzet kombi Peugeot bez registarskih oznaka zbog neplaćenih 12.440 KM kazni.

Krajem avgusta policija je oduzela stariji Volkswagen od H. A. iz Vukosavlja koja nije platila kazne za čak 143 prekršaja u iznosu od 25.175 KM. Njoj je ranije izrečena i mjera ponovnog odlaska na predavanja u autoškolu kako bi obnovila znanje iz saobraćajnih propisa, budući da joj prepoznavanje znakova “ne ide od ruke”.

Policija je oduzela stariji Volkswagen od H. A. iz Vukosavlja koja nije platila kazne za čak 143 prekršaja od 25.175 KM, te joj je naloženo pohađanje autoškole

Policajci u Doboju su privremeno oduzeli dva automobila od višestrukih povratnika iz Gračanice i Modriče. Policija je 3. oktobra oduzela Golf tri kojim je upravljao M. Đ. sa područja Modriče, a koji u registru novčanih kazni ima dug od 38.686 KM. Policija iz Petrova oduzela je Opel Corsu od R. A. iz opštine Gračanica, jer je upravljao vozilom prije sticanja prava i ima neplaćenih kazni u vrijednosti 3.280 KM. U Šipovu je prije nekoliko dana oduzet Audi od M. T, koji je takođe višestruki povratnik. Ovo lice ima dug u registru novčanih kazni od 5.195,40 KM.
U PU Doboj kažu da se oduzeta vozila nalaze na njihovom parkingu i da im prave problem. Vlasnici oduzetih automobila, ističu u Policijskoj upravi, u najvećem broju slučajeva plaćaju kazne.
– To je opomena pred isključenje. Oduzeta vozila se nalaze na našem parkingu, ali planiramo da ih premjestimo na parking Osnovnog suda, jer nama smetaju. Nadam se da ćemo se uskoro dogovoriti u vezi s tim, istakla je portparol PU Doboj Dragana Kerkez.

Saobraćajni inžinjer Igor Marković smatra da su kazne male, kao i da u BiH ne postoje represivne mjere za njihovo neplaćanje koje su mnoge druge zemlje uvele. Marković napominje da u represivne mjere spada to da vozač ne može registrovati vozilo ako ima nagomilane kazne, ali da i tu nalaze “druge izlaze”.
– Ukoliko vozač nagomila kazne, onda registruje automobil na suprugu, dijete ili nekoga drugog. Ili rješava nagomilane kazne tako što prilikom oduzimanja vozačke dozvole umjesto svoje da nečiju vozačku uz izjavu da tada nije vozio automobil. Tako imamo članova porodica sa nagomilanim saobraćajnim kaznama a da čak godinama nisu sjeli u automobil, govori Marković.
Za Markovića je pogrešan pristup i taj da je kazna upola manja ukoliko se plati u roku od osam dana, te da na određeni način “podstiče” vozače da prave prekršaje. On smatra da se u BiH prilikom rješavanja saobraćajnih problema ljudi previše vode socijalnom politikom, ali da se takvim pristupom rješavanju saobraćajne problematike ne može urediti društvo niti napraviti saobraćajna kultura.
– Kazne su male u odnosu na broj vozila i na luksuz koji posjedujemo. Ne može i ne mora svako imati automobil, ali ako ga imamo, onda moramo poštovati saobraćajna pravila, kaže Marković.
Inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja Nikola Ćopić ističe da rješenje problema bahatih vozača možemo posmatrati kroz nekoliko mjera.

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba

Ima načina

– Smatram da oduzimanje vozila kao sredstva izvršenja prekršaja treba da postane pravilo, a ne izuzetak i da nadležni organ, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova kod takvih prekršaja ne bi trebalo da odstupa od takvog ustaljenog postupanja. Rješenje se može tražiti i u prinudnom izvršenju izrečenih novčanih kazni od Poreske uprave, a u tom slučaju izvršenje se može sprovoditi na novčanim primanjima dužnika, pokretnim stvarima, sredstvima sa računa kod banaka i slično, pojašnjava Ćopić.
Navodi da bi apostrofirao i zakonsku mogućnost koju trenutno pruža važeći Zakon o prekršajima RS-a. Tu, prije svega, misli na zamjenu novčane kazne kaznom zatvora i to nakon što istekne rok od tri godine od dana pravosnažnosti prekršajnog naloga ili rješenja o prekršaju.
– U ovom slučaju treba napomenuti da se zamjena vrši na način da se za svakih započetih 50 maraka određuje kazna od jednog dana zatvora, s tim da kazna zatvora ne može biti kraća od jednog dana niti duža od 60 dana. Korijen problema se krije isključivo u nedostatku pravovremene edukacije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, zaključuje Ćopić za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79