Oglasila se porodica čije dijete je povrijeđeno u sarajevskom vrtiću: “Bebu smo ispisali. Šokirani smo”

Oglasila se porodica čije dijete je povrijeđeno u sarajevskom vrtiću: “Bebu smo ispisali. Šokirani smo”


Nakon što smo prvi pisali o slučaju kada je beba iz sarajevskog vrtića izašla sa 14 ugriza, u kojoj nam je otac Maid Bejzić ispričao šta se desilo tog dana, u cijeli proces uključili su se i nadležni organi kao što je policija i Kantonalna inspekcija.

Šta je inspekcija utvrdila možete pročitati ovdje.

Otac je kazao da je djevojčica taj dan u vrtić došla u haljinici bez rukava, a vaspitačice su joj obukle majicu preko kako bi se prikrile povrede koje su primijetili tek kad su došli kući. Roditelji su odmah potražili liječničku pomoć, a on je nakon pregleda djeteta pozvao policiju. Ovaj slučaj je tako dospio i do institucija te je iz tog razloga u vrtiću izvršen inspekcijski nadzor.

Redakcija portala Crna-Hronika kontaktirala je porodicu Bejzić koja je kako kažu šokirani izvještajem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

(FOTO) Roditelji ogorčeni: “Beba iz sarajevskog vrtića izašla sa 14 ugriza”

“Da budem iskren, moram priznati da nisam očekivao ovakav izvještaj Kantonalne inspekcije, te smo i mi bili zatečeni, da ne kažem šokirani, cijelim ishodom, s obzirom na to da smo cijelo vrijeme bili uvjeravani od strane uprave vrtića, da oni poštuju sve Pedagoške standarde propisane zakonom i normativima relevantnih institucija, te da su prema tome upošljavali svoje uposlenike kao stručne osobe, što se na kraju ispostavilo kao netačno.

Mi kao podnosioci prijave, dobili smo malo detaljnije informacije od KUIP-a, ali do završetka procesa mi te informacije nećemo iznositi u javnost, s obzirom da Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS još vodi cjelokupan proces, s tim da mi od strane Ministartsva nismo upoznati sa detaljnijim informacijama, kao i dokle je došao sam proces, izuzev da rade na prikupljanju svih potrebnih informacija.

Kćerku smo ispisali iz navedenog vrtića, ali iskreno se nadam se da će nas uskoro kontaktirati neko iz Ministarstva i da će pomoći u cjelokupnom procesu, kao nadležna institucija, jer smo upravo ovo tražili po prijavi slučaja.

Kao što sam već rekao u svojoj prvoj izjavi za vaš portal, mi smo ovo uradili prvenstveno radi svog djeteta i njene sigurnosti, ali i zbog druge djece i roditelja. Ovo je jedan samo od nekoliko prijavljenih slučajeva, s tim da vjerujem i siguran sam da ima joč jako mnogo drugih slučajeva koji ne budu prijavljeni i ne dospiju u javnost, gdje su roditelji iz dosta razloga prisiljeni da prečute ovakve stvari, prije svega jer vjeruju da neće imati podršku nadležnih institucija ili da će se u tom procesu susretati sa raznoranim osudama.

Želim poručiti roditeljima, da bas zbog ovakvih slučajeva i sigurnosti ne samo svoje, već i druge djece ovakve stvari trebaju prijavljivati. Nakon toga možemo očekivati da će se početi poduzimati određene mjere od nadležnih institucija, da će se voditi više pažnje kako pojedini vrtići funkcionisu i po kojim standardima, a ne da će se slučajevi riješavati pojedinačno, dok se nažalost ne desi nešto sa mnogo gorim posljedicama.” – izjavio je Maid Bejzić za portal Crna-Hronika


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija