Oglasio se direktor škole: “Žao mi je roditelja, ali ne želim da kršim zakon”

Informacija da se u Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” u sarajevskom naselju Briješće, sutra (srijeda), kao u ostalim školama u Kantonu Sarajevo, neće odvijati nastava u jednom od četvrtih razreda ove škole, izazvala je veliko zanimanje u javnosti.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, roditelji učenika jednog četvrtog razreda najavili su štrajk, s ciljem da zadrže učiteljicu E. Ž. (ime i prezime poznati redakciji), koja je navodno pred otkazom.

Kako smo ranije objavili, roditelji učenika su najavili dolazak ispred škole sutra od 10.30 sati do 13 sati kako bi organizirali štrajk podrške učiteljici.

Roditelji najavili štrajk i neće poslati djecu u školu: “Žele zadržati učiteljicu, jer je ona njihovo zlato”

“Naši učenici, 23 njih, neće sjesti u školske klupe dok direktor Jasmin Marevac ne potpiše ugovor za našu učiteljicu koja bi učenike trebala povesti u četvrtu godinu školovanja. Ona je dobila otkaz i ima nakon svega što joj se dogodilo zadnjih dana, velikih zdravstvenih problema”, kazala je M. V., jedna roditeljica od polaznika ove škole.

Portal Radiosarajevo.ba razgovarao je s direktorom Jasminom Marevcom. Zanima nas je njegova strana ove zanimljive sarajevske priče uoči početka nove školske godine.

“Da bi ljudi imali uvid o čemu se radi, učiteljica Ž. E. tri godine je vodila ove učenike. Radila je na određeno vrijeme. Ove godine su nam upisana dva odjeljenja prvih razreda, i škola nije raspisala konkurs za prijem učiteljice u radni odnos. Međutim, prije 45 dana je jedna učiteljica otišla na bolovanje, i ona je treba preuzeti prve razrede. Ukazala se potreba da kao direktor angažujem jednu učiteljicu do tri mjeseca, do povratka učiteljice s bolovanja. Ako bi angažovao učiteljicu Ž. E., ona automatski stiče po zakonu stalni radni odnos, što nama, školi, ministarstvu, stvara tehnološki višak. Ja ne želim kao direktor budem odgovoran, kada se vrati učiteljica, da imamo učiteljicu koja je tehnološki višak i koja će biti na teretu ministarstva obrazovanja”, priča nam direktor Marevac.

On je podvukao da je imao sastanak sa Saudinom Sivrom, predsjednikom Kantonalnog sindikata i da je dobio podršku.

“U petak je bio Sivro na razgovoru sa svim učiteljicama, i dao podršku meni kao direktoru i učiteljicama razredne nastave. Isti roditelji su se obraćali ministarstvu, a ja sam istu delegaciju primio šest puta prošle godine, kazavši im da ne želim kršiti zakon. Nisam sporan ja, čista mi je savjest. I jedva čekam dolazak medija ispred škola da im pojasnim činjenično stanje”, podvukao je direktor Osnovne škole “Behaudin Selmanović” Jasmin Marevac za portal Radiosarajevo.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79