Ogorčena Tuzlanka: “Doktorima ne bih dala ništa. Neka ih stid bude. 6 mjeseci moram čekat za pregled.

U Tuzli je danas više od 1.000 zaposlenih u javnom zdravstvu Tuzlnaskog kantona izašlo je na proteste. Oni traže da im se isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM i tvrde da nikada nisu dobili 570 maraka koje su im početkom oktobra obećane nakon pregovora s timom Vlade TK.

– Vlada TK nas je slagala i ići ćemo u pravi generalni štrajk. Mi ćemo biti na radnim mjestima, hitni slučajevi će biti primljeni, a sve ono što je “hladno” bit će vraćeno – kaže dr. Fakić. Protestu zaposlenih u zdravstvu danas se priključili i predstavnici sindikata prosvjetnih radnika, koji također traže isplatu 1.080 KM jednokratne pomoći za sve budžetske korisnike u TK, kojih ima oko 10.000. Njihovom zahtjevu nije udovoljeno, pa se može očekivati još jedan protest.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu zadnjeg dana ove godine kreću u generalni štrajk. Da do štrajka ne bi došlo, traže isplatu pomoći od 1.080 KM, kao i potpoisivanje kolektivnog ugovora. Osim ovih, u zdravstvu je niz drugih problema, tvrde uposleni. A pacijenti se nadaju da, ipak, neće doći do štrajka.

Zanimljiv komentar dala je jedna ogorčena Tuzlanka.

“odem dole da se naručim. Moram čekati 6 mjeseci. Za 6. mjeseci mogu umrijeti. Kičma u januaru, prije 3 mjeseca sam se naručila, termin tek u januaru. 12. januara da idem da snimam kičmu još čak nema doktora da očita nalaz kičme pa moram ići ortopedu koji će mi očitat kičmu. Zdravstvenim radnicima ne bih dala ništa, sram ih i stid bilo. Od 2013-te sam penzioner i imam 512KM penziju. Da mi kćerka ne pomaže ne bih mogla ništa. Sram i stid da ih bube, to mogu da im reknem” – izjavila je ogorčena Tuzlanka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79