Optuženi Josip Cvitanović Cviki na suđenju jednog svjedoka pokušao isprovocirati, drugi se rasplakao

Josip Cvitanović Cviki (47) jučer je, kako se to i očekivalo, u nastavku glavnog pretresa u predmetu u kojem je optužen za ubistvo Marka Radića Make (61), a koji je otpočeo iznova, zatražio izuzeće predsjedavajućeg i članova Sudskog vijeća Kantonalnog suda Mostar, Marina Zadrića, Erne Filipović i Zorana Krtalića.

U odnosu na ranija traženja za njihovim izuzećem, Cvitanović je danas naveo kako je „došao u posjed novih sumnji u njihovu pristrasnost u korist Marka Radića, ratnog zločinca, osuđenog na 21 godinu zatvora“ i jer mu, između ostalog, „uskraćuju pravo na odbranu“.

Međutim, njegov zahtjev je na općoj sjednici Kantonalnog suda Mostar, zbog čega je data pauza, odbačen kao neosnovan, a nakon toga je svjedočio Hrvoje Damjanović, stanar zgrade u ulici Brune Bušića broj 6, ispred koje je, kako je to u optužnici navedeno, Cvitanović lani, 9.novembra s pet hitaca iz automatske puške usmrtio Radića, javlja Avaz.

On je kazao da je u svom stanu na sedmom spratu čuo pucnje te da je vidio muškarca, kojeg „zna iz viđenja, najviše iz Mepasa po nadimku “Cviki“ kako se s puškom u ruci kreće prema automobilu Škoda crvene boje.

Iako je ovaj svjedok precizno odgovarao na pitanja optužbe, Cvitanović ga je svojim upitima pokušavao isprovocirati, zbog čega ga je Zadrić u nekoliko navrata upozorio.

– Nije mi jasno, on je ’95. godište, šta podrazumijeva puškom, možda je to bio pršut – govorio je Cvitanović, a njegov advokat, Semir Kajtaz je u cijelosti prigovorio iskazu ovog svjedoka.

Svjedok Mate Knezović je ispričao da je 9. novembra prošle godine u 18:30 sati, dok se nalazio u prostorijama bivše galerije u Splitskoj ulici, čuo dva pucnja, „čudnog zvuka kao u tunelu“. Nakon što je istrčao, čuo je, kazao je, žamor ispred ulaza u ulici Brune Bušića ispred kojeg je vidio tijelo čovjeka okrenutog potrbuške.

Naveo je i da je vrištala žena, a to je bila Radićeva supruga, Anđelka, koja je govorila: „Ubio ga je Cviki“. Objasnio je da su oni bili njegove komšije te „da je Maku znao i od prije rata“.

U jednom trenutku ovaj svjedok se rasplakao nakon što se prisjetio kako se Radićeva kćerka, Sara derala: „Tata, nemoj umrijeti“.

On je , na upit tužioca potvrdio svoju raniju izjavu datu u policiji, da mu je Anđelka Radić u tim trenucima kazala da im je Cviki zvonio na interfon i prijetio.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 2. novembra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79