Ovo je pravilnik o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima u FBiH

Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo i Udruženje PROI predstavili su Pravilnik o uslovima za posebne prostore za pušenje, kojim se uređuju izuzeci od zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima.

Vedran Marčinko, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, objasnio je da su sada stvoreni svi uslovi za punu primjenu zakona, uz rok prilagodbe od šest mjeseci za ugostitelje.

Prema pravilniku, objekti veći od 50 kvadratnih metara mogu odrediti do 10% svoje površine za pušački prostor, pod uslovom da u tom prostoru nema šanka i da se do nepušačkog prostora ne prolazi kroz pušački prostor.

“Ljetne bašte moraju biti prozračne, otvorene s najmanje dvije bočne strane i ne smiju imati krov. Prostori koji se zovu baštama, ali nisu prozračni, neće biti dozvoljeni za konzumaciju duhana,” rekao je Marčinko. Također je naveo da hoteli mogu označiti samo 20% soba kao pušačke, ali kontrola konzumacije unutar soba nije moguća.

Aida Ramić Čatak, pomoćnica direktora za medicinske poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH, naglasila je značaj ovog zakona za dugoročnu zaštitu stanovništva. “BiH spada u zemlje s visokim procentom pušača, a svake godine izgubimo 10.000 života zbog bolesti povezanih s pušenjem. Očekujemo doprinos u zaštiti zdravlja, prevenciji pušenja i promociji prostora bez duhanskog dima,” rekla je Ramić-Čatak.

Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI istakla je da BiH kaska za regijom u pogledu zabrane soba za pušenje, navodeći kao primjere Sloveniju i Kosovo, gdje su takve sobe ili zabranjene ili pod strogim nadzorom. Pozvala je Republiku Srpsku da usvoji sličan ili stroži zakon.

Maja Pilav, vlasnica ugostiteljskog objekta “Bistro Zdravo”, rekla je da su od osnivanja zabranili pušenje u svom objektu, uključujući električne cigarete, što je naišlo na pozitivne reakcije gostiju. “Zaštita stanovništva je najbitnija, a prioritet trebaju biti djeca koja će odrastati u zdravoj atmosferi,” zaključila je Pilav.

Novi pravilnik ima za cilj poboljšanje kvalitete zraka u ugostiteljskim objektima i zaštitu zdravlja građana, s posebnim naglaskom na prevenciju bolesti povezanih s pušenjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79