Palestinsko-izraelski pregovori: Hoće li Ramazan proći u miru?

Egipat će u danas ugostiti izraelske i palestinske dužnosnike u turističkom gradu Sharm el-Sheikhu u nastojanju, koje podržavaju SAD i Jordan, da se smiri val nasilja na Zapadnoj obali uoči svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Petostrani sastanak slijedi nakon sastanka održanog u Jordanu 26. februrara uz posredovanje SAD-a, prvog takve vrste u posljednjih nekoliko godina, koji je osigurao izraelska i palestinska obećanja o deeskalaciji, ali su ga ugrozile obje strane i nije uspio zaustaviti nasilje.

Sastanak u Sharm el-Sheikhu “ima za cilj podržati dijalog između palestinske i izraelske strane kako bi se zaustavile jednostrane akcije i eskalacija, prekinuo postojeći krug nasilja i postigao mir”, priopćeno je iz egipatskog ministarstva vanjskih poslova. To bi moglo “olakšati stvaranje klime pogodne za nastavak mirovnog procesa”, dodaje se.

Palestinci namjeravaju uspostaviti nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. Ali mirovni pregovori su u zastoju od 2014. godine i Palestinci kažu da je širenje jevrejskih naselja potkopalo šanse za uspostavu održive države.

Mjesec posta ramazan počinje krajem marta. Prethodnih godina sukobi su izbijali između izraelske policije i Palestinaca oko jeruzalemske džamije Al Aqsa u toku ramazana, koji se ove godine poklapa s judaističkom Pashom i kršćanskim Uskrsom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79