Parlamentarka reagovala zbog vazduha u vrećicama čipsa

U današnjem saopštenju za javnost, europarlamentarka Biljana Borzan istaknula je problem velikih pakovanja čipsa koja su, kako tvrdi, pretrpana vazduhom.

Međutim, istraživanja pokazuju da se u vrećicama zapravo nalazi azot, čija je svrha očuvanje hrskavosti čipsa.

Borzanova je naglasila da je potrebno razjasniti zabunu oko “vazdušnih” vrećica čipsa, ističući da su one ispunjene azotom kako bi se spriječilo lomljenje čipsa. Ovo je praksa koja osigurava da potrošači konzumiraju hrskave i neoštećene komade čipsa.

Europarlamentarka iz Hrvatske je također podvukla rezultate istraživanja prema kojima je 73% građana EU izjavilo da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. U skladu s tim, Europski parlament je donio odluku o zabrani pakiranja čiji je cilj zavarati potrošače u vezi s količinom proizvoda putem nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnih podnih dijelova.

Zaključuje kako je važno poduzeti mjere kako bi se osigurala transparentnost i poštenje prema potrošačima, sprječavajući neopravdano povećanje ambalaže u svrhu marketinških trikova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79