Podignuta optužnica protiv narkobosa Milana Matkovića

Tužilaštvo BiH danas je podiglo optužnicu protiv Milana Matkovića. Ovaj osumnjičenik je široj javnosti postao poznat nakon što je 13. januara stupio u štrajk glađu u pritvorskoj jedinici. Prije toga je sebi zašio usta i povrijedio se nožem. On je tvrdio da su mu ugrožena ljudska prava, te da zbog toga stupa u štrajk glađu, kojeg je okončao 6. februara.

Opasni momak Milan Matković u zatvoru zašio sebi usta!

Matković je inače rođen u Mostaru 1985. godine, a posjeduje državljanstva BiH i Srbije.

– Osumnjičeni se tereti da je, u periodu od polovine 2020. pa do kraja 2021. godine, na području BiH, organizovao grupu za organizovani kriminal, u koju je pristupilo više lica, radi činjenja krivičnih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. Organizovana kriminalna grupa, prema prikljupljenim dokazima, djelovala je na području Bosne i Hercegovine, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švajcarsku, Španiju, Holandiju, NJemačku a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike.

Opasni momak Milan Matković se pokušao izbosti olovkom

Osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije ANOM, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj krivičnih djela, koja su uključivala krijumčarenje veliki količina narkotika kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja. U optužnici se navodi da je Milan Matković, u više navrata, učestvovao u organizovanju i krijumčarenju velikih količina opojne droge kokain i cannabis u količinama od više desetina kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Takođe, osumnjičeni i pripadnici njegove organizovane kriminalne grupe, terete se za krivotvorenje ličnih dokumenata, u kojim procesima su im pomagala i lica koja su policijski službenici, kako bi ishodili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica. Nadalje, on se tereti i za organizovanje, planiranje i pripremu ubistava i likvidacija lica na području R Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

Osumnjičeni se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen krivičnim djelima, stavljao u redovan promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine, pa će biti zatražena zabrana prometovanja nekretnina, kako bi se osiguralo njihovo oduzimanje tokom sudskog postupka.

Matković Milan tereti se za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, krivotvorenje isprave, te pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom ubistva.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i osam stručnih vještaka uključujući i međunarodne eksperte, kao i više od 400 dokaznih materijala, među kojima i dokumentacija dobijena putem međunarodne pravne pomoći o partnerskih institucija SAD, Srbije i Austrije, navodi se u informaciji Tužilaštva BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79