Pogledajte u čemu su došli političari na sastanak na kojem se nisu ništa dogovorili

Sastanak lidera stranaka trojke i lidera HDZ-a BiH i SNSD-a u toku je u Konjicu na kojem se razgovara o veoma važnim temama za državu Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, zanimljivo je čime su to visoki bh. funkcioneri došli na sastanak u ovaj grad.

Kako je prikazano na fotografijama koje je snimio naš fotoreporter, ispred hotela u kojem je u toku sastanak, nalaze se vozila marke Audi, Passat, Mercedes, Škoda, …

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik stigao je s helikopterom

Nakon sastanka, medijima se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik.

– Veoma je važno da se održao sastanak partnera. Jedna od tema je bio zakon iz RS. Razumijem bošnjačke partnere koji se bune – rekao je na početku Dodik. – Imamo različite poglede. Mi smo ovdje za potpuno čišćenje BiH od bilo kakvog stranog utjecaja. Ne samo od lažnih visokih predstavnika, već i od američkog ambasadora koji se upliće u unutrašnje stvari BiH.

Dodik: Dogovorili smo se da se dogovorimo kako se nismo dogovorili

Lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se prisutnim novinarima nakon održanog sastanka s predstavnicima stranaka trojke, delegacijama SNSD-a i HDZ-a.

– Danas smo imali jednu vanrednu okolnost, jedan sastanak koji se može zvati planiran kao redovan, on je danas bio sve samo nije bio redovan. Prije svega hoću da pošaljem jednu jasnu poruku pravne i institucionalne naravi svima koji se u kršenju i napadu na Ustav misle sakriti iza odluke NSRS, mogu se sakriti ali samo na malom prostoru bh. entiteta RS i nigdje više. Nigdje na svijetu pa ni u BiH ne može niži nivo vlasti delegirati odluke viših nivoa vlasti, a pogotovo ne Ustav i ovo jeste udarac i udar na ustavni poredak; oni koji budu implementirali ovu vrstu odluke naći će se u velikom problemu, na sve njih apelujem da to ne rade – rekao je na početku svog obraćanja Konaković.

Konaković: Ovo je udar na državu

 

Nakon današnjeg sastanka lidera stranaka trojke, lidera HDZ-a BiH i lidera SNSD-a, prisutnim medijima se obratio Dragan Čović koji je izjavio da je bila zahtjevna atmosfera i dosta konstruktivan sastanak.

– Sagledali smo sve probleme rada ovog našeg partnerstva na nivou Bosne i Hercegovine. Pomalo smo spominjali i Federaciju. Nastojali smo prepoznati sve ono što nas opterećuje. Sve što smo stavili u prioritete završiti dinamikom, ali isto tako uvjeren sam da je ovaj sastanak bio više nego koristan zbog atmosfere u Bosni i Hercegovini koja se gradila u prethodnim danima, pa i oko ovog sastanka. Bez razgovora nema rješenja problema. Čini mi se da se treba ovo nastaviti i još dinamičnije. Ne smijemo ostavljati duže vrijeme da ne sjedimo zajedno. Vremenska praznina koja se ostavi uvijek se iskoristi od nekoga i to znači da naše partnerstvo nije dovoljno jako – rekao je Čović.

Čović ponovo stao uz Dodika: “Ostvareno je ono zbog čega sam došao”

Lider SDP-a BiH i premijer FBiH Nermin Nikšić tokom obraćanja medijima nakon nakon današnjeg sastanka u Konjicu izjavio je da smatra da su svi ostali na početnim pozicijama.

– Drago mi je da je svako od nas rekao svoje stavove. Mi kao predsjednici stranaka koje čine trojku zagovaramo da smo spremni da razgovorom rješavamo probleme. Moram reći da danas nismo postigli niti napravili nikakve političke odluke. Predstavnici SNSD-a i vlasti iz RS su odbili da povuku, odnosno stave van snage sporni zakon o Ustavnom sudu. Mi smo na tome insistirali i na kraju je ostalo da će svako voditi svoju političku i pravnu bitku kako da dođemo do rješenja – rekao je Nikšić.

Nikšić: Nastavljamo voditi svako svoju bitku

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79