Pogodnosti u državnom zatvoru: Nagrade, odmori i slobodni dani, sve je po zakonu

U državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu provodi se klasifikacija zatvorenika u određene grupe, na osnovu kojih se može odrediti i odobriti različita vrsta i obim pogodnosti. Za zatvorenike primjerenog ponašanja spisak pogodnosti veoma je obiman.

One se mogu odrediti na osnovu Pravilnika o klasifikaciji i reklasifikaciji zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji je nedavno donio Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Televizija, šetnja, voće i povrće

Klasifikacija predstavlja metod kojim se planiranje programa postupanja sa zatvorenikom određuje u individualnom slučaju, a ličnost zatvorenika proučava se sa psihološkog, pedagoškog, socijalnog i sigurnosnog stanovišta.

Pravilnikom je predviđeno da postoje pripremna grupa, te A2, A1, B2, B1 i C. Pri tome, u A2 raspoređuju se zatvorenici koji predstavljaju pozitivan primjer drugima, dok su u C grupi oni s najneprimjerenijim ponašanjem. S tim u skladu su i pogodnosti, piše Klix.

Tako se zatvorenicima raspoređenim u A2 klasifikaciono-stimulativnu grupu mogu odobravati korištenje vlastitog radio i TV aparata, češće primanje posjeta i paketa, uređenje životnog prostora ličnim stvarima, nezaključavanje prostorija za smještaj i boravak, produžen boravak u biblioteci, dnevnom boravku, na svježem zraku (šetnja), dodjeljivanje nagrade u stvarima ili u novcu, unošenje veće količine voća i drugih prehrambenih artikala do 8 kg težine…

Za pripadnike ove grupe moguć je prijem posjete bez nadzora u prostorijama za posjete u zavodu, prijem posjeta bez prisustva ostalih zatvorenika, boravak s bračnim ili vanbračnim drugom u posebnoj prostoriji i slično.

Njima se mogu odobravati i brojne pogodnosti koje se koriste van kruga zavoda. Među ostalim, to su boravak s bračnim ili vanbračnim drugom do pet sati van prostorija Zavoda; slobodno kretanje van kruga zavoda u trajanju do 24 sata nakon svakih izdržanih sedam dana kazne zatvora (četiri puta u mjesecu, koje u principu treba koristiti neradnim danom).

Moguć je i slobodan izlaz u grad u trajanju do pet sati jednom u mjesecu i dopust do šest dana u toku jedne godine izdržavanja kazne zatvora. Njima se može odobriti i slobodno kretanje van kruga zavoda do dva dana u toku jedne godine za vjerske praznike, a za svaki državni praznik slobodno kretanje van kruga zavoda, do jedan dan u toku jedne godine. Oni mogu dobiti i ukupan godišnji odmor u krugu porodice.

Članovi grupe C ne mogu izlaziti

Njima je omogućen i prijem članova uže porodice ili bliskog srodnika s kojim zatvorenik ima posebne odnose ili ostvaruje stalnu prepisku ili iskazuje brigu za porodicu zatvorenika ili pomaže porodicu zatvorenika, a koji pozitivno utječe na preodgoj zatvorenika, do pet sati van prostorija zavoda.

Kako se ide ka ozloglašenijim grupama, ove pogodnosti su manje. Tako onima u C grupi može biti dozvoljeno samo da urede životni prostor ličnim stvarima, duži boravak u zajedničkim prostorijama, dodjela nagrade u stvarima ili u novcu, prijem posjeta bez prisustva ostalih zatvorenika.

Zatvorenicima raspoređenim u ovu grupu ne mogu se odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga Zavoda.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79