(FOTO) Policija ubila jednog napadača: Kosovska policija opkolila manastir

 

Kosovska policija je ubila jednog napadača, javlja političarka i bivša ambasadorica Kosova u SAD-u Vlora Citaku.

“Kosovska policija je upravo potvrdila da je ubijen jedan član kriminalne grupe odgovorne za oružani napad na policiju”, navela je u objavi na platformi X.

Premijer Kosova Albin Kurti ranije je održao konferenciju za medije na kojoj je saopćio da se u dvorištu manastira u Banjskoj nalazi 30 teško naoružanih osoba te je naveo da nije riječ o civilima već vojnim i policijskim licima.

Kurti i predsjednica Kosova Vjosa Osmani su za napad optužili Beograd te su naveli da se radi o kriminalnim grupama.

Napadači su sinoć ubili jednog kosovskog policajca, dok su dva ranili.

Povodom situacije na Kosovu danas će se medijima obratiti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

U selu Banjska nalazi se 30 teško naoružanih osoba, kazao je premijer Kosova Albin Kurti na konferenciji za medije nakon sjenice Vijeća sigurnosti.
“Ovakva situacija ne može da se toleriše, oni su došli da destabilizuju Kosovo, a mi se borimo protiv njih zbog zakona koji je naša odgovornost. Mi moramo da sprovedemo zakon, ali najlakše i najbrže bi bilo ako se oni predaju”, kazao je Kurti.

Kurti je pokazao snimke i fotografije osoba i blindiranih vozila u Banjskoj te kod manastira.

“Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga i koje pozivam da se predaju našim organima bezbednosti. Oni su ti koji napadaju našu policiju”, rekao je on.

Kaže da se na fotografijama vidi da nije riječ o naoružanim civilima, već o profesionalnim vojnim i policijskim snagama koje su ušle na teritoriju Kosova.

“I unutar manastira i van manastira pored spoljašnjeg zida vide se blindirana kola bez tablica i teško naoružanje”, naglasio je Kurti.

Zatražio je od njih da se predaju organima sigurnosti i pozvao građane da ostanu mirni i prate zvanične izvejštaje kako bi se informisali o situaciji.

Podsjetimo, na sjeveru Kosova ti sata iza ponoći ubijen je jedan, a ranjena su dva policajca. Nakon tog događaja neidentifikovana grupa napadača zaključala se u dvorište manastira u selu Banjska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79