Porast saobraćajnih nesreća u BiH: Građani u strahu i na pješačkim prelazima

Bosna i Hercegovina se suočava s alarmantnim porastom saobraćajnih nesreća, što uzrokuje osjećaj nesigurnosti među građanima. Svakodnevno strahovanje dok hodaju trotoarima ili prelaze pješačke prelaze postalo je uobičajeno. “Sada strepim kada hodam trotoarom,” izjavio je jedan od građana, opisujući atmosferu straha izazvanu stalnim nesrećama s fatalnim ishodom.

Danas je još jedan život izgubljen u stravičnoj nesreći u tunelu kod Mostara, kada je kamion zapalio nakon sudara. Vatrogasci i pripadnici Oružanih snaga brzo su reagovali, pomažući unesrećenim osobama. Ipak, kilometarske kolone i višesatno čekanje na jednoj od najprometnijih cesta postali su svakodnevica.

Prema podacima iz prošle godine, na cestama u BiH dnevno se događa preko 96 saobraćajnih nesreća, u kojima je povrijeđeno skoro 11 hiljada ljudi. Građani se osjećaju nesigurno čak i na trotoarima i pješačkim prelazima. Tako je proteklog vikenda u Brčkom stradao prodavač voća, što dodatno ilustrira ozbiljnost situacije.

Posebno zabrinjavajući trend je brza i nepropisna vožnja, naročito među mladim vozačima. Vozilima često upravljaju maloljetnici ili stariji bez vozačke dozvole, sa neplaćenim kaznama, što dodatno doprinosi poraznoj statistici.

“U 2023. godini dogodilo se 35.148 saobraćajnih nesreća, od čega je 7.665 bilo sa smrtnim ishodom i povređenim licima, dok je preko 27 hiljada nesreća prouzrokovalo materijalnu štetu. Ukupno 255 osoba je izgubilo život,” izjavila je Silma Muminović iz BIHAMK-a za N1.

Milija Radović iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ističe da je u 2021. godini 55 posto vozača nije poštovalo ograničenje brzine, dok je taj broj u 2023. godini porastao na 63 posto. “Imamo povećanje i kada je u pitanju vožnja pod utjecajem alkohola,” dodao je Radović.

Brza i neprilagođena vožnja vodeći je uzrok saobraćajnih nesreća, ali i loša saobraćajna infrastruktura igra značajnu ulogu. Građani već tri decenije čekaju na izgradnju autoputeva koji bi zamijenili brojne magistralne ceste. Koridor Vc najbolji je primjer spore gradnje.

“Prije izgradnje M-17 između Sarajeva i Zenice imali smo u prosjeku 10-15 poginulih godišnje, dok danas imamo jednu poginulu osobu u tri-četiri godine i to ne krivicom infrastrukture. Ovo nam pokazuje koliko je važno graditi savremene cestovne koridore,” istakao je saobraćajni stručnjak Mirzet Sarajlić.

Međutim, statistika pokazuje da je čak i na autoputevima u BiH prošle godine zabilježen rast broja nesreća. Spora izgradnja brzih cesta, uz neadekvatna ulaganja u magistralne puteve, dovodi do stalnih sudara, razbijenih stakala na putu i prekinutih života.

Potrebne su hitne mjere za unapređenje saobraćajne infrastrukture i strožiju kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa kako bi se smanjio broj nesreća i vratila sigurnost na ceste Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79