Poskupljenje struje za kupce Elektroprivrede BiH: Evo šta to znači za građane?

Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH (FERK) odobrila je zahtjev Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBIH) za poskupljenje električne energije.

Ova odluka će utjecati samo na kupce EPBIH, dok će cijene električne energije za korisnike Elektroprivrede Herceg-Bosne ostati nepromijenjene, izvještava Istraga.ba.

Direktor EPBIH, Sanel Buljubašić, istaknuo je potrebu za očuvanjem energetskog sistema, napominjući da će se ponovno obratiti FERK-u s novim zahtjevom ako bude potrebno.

“Mi moramo sačuvati energetski sistem u duhu dobrog privrednika i domaćina. Posljednje prilagođavanje tarifa bilo je 2011. godine, uz manju korekciju 2015. Od tada nismo uskladili prodajne cijene električne energije s proizvodnim troškovima,” rekao je Buljubašić.

Buljubašić je objasnio da su ulazni troškovi značajno porasli, uključujući cijene uglja, transportne troškove i druge operativne troškove. Također je naglasio hronični nedostatak uglja koji je zatekao nova uprava u avgustu prošle godine, ali je situacija s rudnicima poboljšana.

“Ovo poskupljenje je praktično usklađivanje cijena s potrebama proizvodnih troškova,” dodao je Buljubašić.

Odluka o poskupljenju električne energije izazvat će dodatne financijske pritiske na građane koji koriste usluge EPBIH, dok će korisnici Elektroprivrede Herceg-Bosne ostati nepromijenjeni. Građani će morati prilagoditi svoje budžete novim cijenama, što će sigurno izazvati nezadovoljstvo i dodatne izazove u svakodnevnom životu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79