Potvrđeno: Oboren drugi tender za nabavku aparata za zračenje u UKC-u Tuzla

UKC Tuzla je danas objavio da je Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine poništio drugi tender za nabavku aparata za zračenje, koji se koristi u terapiji oboljelih od karcinoma.

Prema saopćenju, tender je poništen nakon što je jedan od ponuđača uložio žalbu, a Ured za razmatranje žalbi BiH donio odluku da se cijeli postupak javne nabavke obustavi.

“Odluka Ureda za razmatranje žalbi BiH stigla je 25. marta 2024. godine, nakon čega će UKC Tuzla razmotriti navedene navode i u najkraćem roku pokrenuti ponovni tender za nabavku opreme za radioterapiju”, ističe se u saopćenju.

Ovo nije prvi put da je ovakav proces pokrenut. Prvi tender, pokrenut u martu prošle godine, također je bio poništen nakon žalbi koje je podnijela firma Siemens Medicina iz Sarajeva.

Linearni akcelerator je vitalan uređaj za terapiju karcinoma, obuhvatajući nekoliko komponenti kao što su CT simulastor, radioterapijski uređaj, fantom i integrirani server. Njegova nabavka od suštinskog je značaja za liječenje pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

Otkako su uređaji zapečaćeni i neupotrebljivi od februara prošle godine, pacijenti oboljeli od karcinoma nisu u mogućnosti primiti potrebno zračenje u UKC-u Tuzla, što dodatno naglašava hitnost rješavanja ovog problema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79