Foto: IVF Centar
Povlačenje lijeka Progesteron Depo sa bh. tržišta zbog povećanog rizika od karcinoma

Povlačenje lijeka Progesteron Depo sa bh. tržišta zbog povećanog rizika od karcinoma


Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine potvrdila je povlačenje lijeka Progesteron Depo (hidroksiprogesteron kaproat) sa tržišta, nakon što su studije Evropske agencije za lijekove pokazale povećani rizik od karcinoma kod osoba izloženih supstanci 17-OHPC tokom trudnoće, prenosi Avaz.

Ova odluka uslijedila je nakon što je ustanovljeno da ovaj lijek, koji se koristi za prevenciju prijevremenog porođaja, nije efikasan u svojoj namjeni, a također je njegov učinak u drugim ginekološkim i akušerskim indikacijama ograničen.

Prema riječima Tijane Spasojević Došen, šefice Odsjeka za informiranje o lijekovima u Agenciji za lijekove BiH, Progesteron Depo rastvor je jedini lijek na bh. tržištu koji sadrži 17-OHPC.

Zbog rezultata studija koje su ukazale na nepovoljan odnos koristi i rizika, dozvola za ovaj lijek je ukinuta.

Nosioc dozvole, kompanija “Galenika d.o.o.”, odmah je pokrenuo postupak povlačenja lijeka iz svih apoteka, koji bi trebao biti završen u roku od 48 sati.

Spasojević Došen je naglasila da pacijenti neće ostati bez potrebne terapije, jer postoje alternativni lijekovi koji se mogu koristiti za ista indikaciona područja.

Lijekove koji sadrže 17-OHPC više ne treba propisivati niti distribuirati, a zdravstveni radnici su pozvani da prijave svako neželjeno djelovanje ovog lijeka Agenciji za lijekove BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija