Predizborna kampanja će biti krivac za širenje pandemije?

Krizni štab Kantona Sarajevo upozorava na neophodnost poštivanja svih propisanih epidemioloških i zdravstvenih mjera, inače bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u KS.

Kako su naveli u saopćenju, zbog naglog povećanja broja zaraženih SARS-Cov 2 virusom u KS posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom upućuje poziv stanovnicima da potpuno i maksimalno odgovorno poštuju sve mjere propisane naredbama od 15. oktobra.

– S obzirom na to da epidemiološki nadzori govore da je došlo do takozvanog ubrzanoga širenja zaraze u zajednici, to jeste do ubrzane lokalne transmisije virusa, Krizni štab posebno potcrtava kako je neophodno primjenjivati tačku 1. iz Naredbe broj 62/20 “o obaveznom propisnom nošenju zaštitnih maski preko nosa i usta za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom i na otvorenom prostoru” – stoji u saopćenju.

Podsjetili su na obavezu za sva pravna i fizička lica da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, kako bi umanjili širenje zaraze među svojim uposlenicima.

– Važna zdravstvena mjera koju je neophodno provoditi, a sve u cilju prekidanja puta infekcije, je da osobe kod kojih se jave bilo kakvi respiratorni simptomi ili su imali kontakt sa osobama koje su potvrđeno COVID-19 pozitivne obavezno ostanu kod svojih kuća, te kontaktiraju svoje porodične ljekare i slijede njihove upute u liječenju – ističu iz Kriznog štaba KS.

Također, uputili su poziv svim političkim akterima da svoje predizborne aktivnosti obavezno kreiraju u skladu sa datim preporukama.

– Svi članovi Kriznog štaba upozoravaju kompletnu javnost, stanovništvo i sve nivoe vlasti, da ukoliko se nastavi sa povećanjem broja zaraženih ovim tempom, kao i sa nepoštivanjem propisanih epidemiološkim i zdravstvenih mjera, preporuka i naredbi da bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, posebno vezano za zdravstvene radnike i njihov ogroman angažman u toku ove epidemijske krize, a što ne bi bilo u interesu nikome od nas – stoji u saopćenju.

Naglašeno je da se naredbe i preporuke donose u skladu sa naredbama Kriznog štaba Federalnoga ministarstva zdravstva, usklađujući ih sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, konstantno prateći kretanje pandemije virusa COVID-19 u KS, Federaciji BiH, BiH, ali i u regionu i svijetu.

– Prateći epidemiološku situaciju, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS predlagat će nove javno-zdravstvene mjere – ističe se u saopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79