Predsjednik Srbije: “Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić negirao u četvrtak navode jednog dijela srbijanske opozicije koja tvrdi da je Vučić spreman popisati nezavisnost Kosova.

– Nikada neću potpisati nezavisnost Kosova, a na čast svima na političkoj sceni Srbije koji takve laži iznose – rekao je Vučić u video poruci na svom Instagram profilu te dodao da će uvijek poštovati ustav Srbije i držati se zakona i položene zakletve.
Sankcije protiv Rusije

– Kao što su u prošloj kampanji govorili kako su oni protiv sankcija Rusiji, a kako ću ih ja uvesti 3. aprila, a poslije izbora ja to nisam učinio, a oni se i do dana današnjeg zalažu za sankcije protiv Ruske federacije – kazao je Vučić.

Desna opozicija, koja za sebe tvrdi da je “domoljubna”, protivi se Ohridskom sporazumu te zahtjeva prekid pregovora o normalizaciji odnosa koji Srbija i Kosovo vode pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) od 2011. godine.

Vučić i kosovski premijer Albin Kurti su u februaru, u Briselu postigli dogovor o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu je usaglašen aneks primjene tog dogovora.
Sporazumi nisu nikada postignuti

Međutim, sporazumi nikad nisu potpisani jer je to odbio srbijanski predsjednik Vučić koji je također prošle sedmice u Briselu ponovio da Srbija ne može prihvatiti članstvo Kosova u UN-u ni nezavisnost Kosova.

Vučić i Kurti na marginama samita EU-a satima su odvojeno razgovarali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije, Olafom Šolcom (Scholz), Emanuelom Markonom (Emmanuel Macron) i Đorđom Meloni (Giorgia), te s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell) i posebnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

Nakon toga Borelj je istakao kako napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova nije bio moguć jer je i jedna i druga strana postavljala preduvjete koji su bili neprihvatljivi drugoj strani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79