Pregled pravosudnih događaja u BiH 2023.: Hapšenja, optužnice i presude politici

Godinu na izmaku u Bosni i Hercegovini obilježili su značajni pravosudni događaji, s visoko rangiranim političarima kao ključnim akterima. Hapšenja, podizanje optužnica i izricanje presuda bili su u fokusu pravosudnih institucija.

Krajem jula, potvrđena je optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, Amela Kolovrata, Džanela Kacila, Farisa Foče i Hasana Mrkonje. Optuženi se suočavaju s nizom krivičnih djela, uključujući zloupotrebu položaja, nesavjestan rad i krivotvorenje službenih isprava. Skaka je optužen i za nezakonito trošenje novca iz gradske blagajne.

Bivši načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, uhapšen je zbog organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja, pranja novca te primanja i davanja dara. Opoziv na referendumu i izbori u oktobru označili su kraj njegove vladavine, a načelničku poziciju preuzeo je Irfan Čengić.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv predsjednika entiteta RS, Milorada Dodika, i v.d. direktora Službenog glasnika RS, Miloša Lukića. Optuženi su za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dodiku prijeti zabrana obavljanja javnih funkcija.

Ranko Debevec, suspendirani predsjednik Suda BiH, i bivši šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić, uhapšeni su zbog sumnje u zloupotrebu položaja i prisluškivanje sudaca. Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda.

Zamjenica glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Dijana Kajmaković, premještena je s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca zbog disciplinskih prekršaja, uključujući neevidentiranje tajnih dokumenata i korištenje funkcije u vlastitu korist.

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je presudu Amiru Zukiću zbog krivičnog djela primanja dara i trgovine uticajem. Oslobađajući dio presude potvrđen je za bivšeg potpredsjednika SDA, Asima Sarajlića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79