Premijer UK tvrdi da navečer nema prolaznika u Sarajevu zbog hladnoće a ne nesigurnosti

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je kako je sa objektivnog aspekta sigurnosnu situaciju “zadovoljavajuća”, ali da razumije i građane koji se subjektivno lošije osjećaju nakon dva ubistva u mjesec dana.

Na pitanje voditelja Dana uživo da li je pogoršanje sigurnosne situacije dovelo da ima manje šetača na sarajevskim ulicama u kasnim satima, Uk je odbacio ove navode zaključivši da se to “veže za period godine”.

“Manji je promet u januaru i februaru u odnosu na juli i avgust”, zaključio je kantonalni premijer za N1.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo ovih dana najavljuju da će kompletna glavna saobraćajnica u Sarajevu, od Ilidže do Baščaršije, biti “pokrivena” stacionarnim radarima. Kako vi ocjenjujete sigurnosnu situaciju u KS?

Sa objektivnog aspekta sigurnosna situacija je zadovoljavajuća.

Jeste li primijetili da uvečer iza 10 sati gotovo da nema prolaznika u Sarajevu?

Mislim da se to veže za period godine kada je manji promet u januaru i februaru u odnosu na juli i avgust. Da se vratim na prvo pitanje, sa subjektivnog aspekta razumijem ljude koji misile da je situacija lošija. Ukoliko se dese dva ubistva u mjesec dana razumljivo mi je što ljudi imaju strah i to je opravdano.

Zašto je član Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić podnio ostavku na ovu funkciju?

To je njegova lična odluka. Ne mislim da ima veze sa sigurnosnom situacijom u kantonu.

On kaže da itekako ima. Budimlić u svom zahtjevu kao razloge navodi veoma lošu sigurnosnu situaciju u KS u dužem periodu i veoma neadekvatnu reakciju nadležnih zakonodavnih, izvršnih – policijskih i pravosudnih tijela u KS?

Ne bih se složio sa njegovim tvrdnjama. Subjektivno se možda i ja lošije osjećam sa sigurnosnog aspekta nego prije dvije godine, ali su objektivni parametri takvi kakvi jesu. Svjedoci smo i šta se desilo u Tuzli. Dakle, krivična djela nisu vezana samo za ova dva kantona. To je jako kompleksan proces i Vlada pokušava da prebrodi ovu situaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79